Az elmúlt napokban internetes csalók a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nevével visszaélve a tarhely.gov.hu szolgáltatás által küldött levelekhez megtévesztésig hasonlító elektronikus üzeneteket küldenek, amelyek káros csatolmányokat tartalmaznak – tudatta a zrt. közleményben pénteken.

„Az [email protected] feladó által küldött levelek soha nem tartalmaznak csatolmányt, így az ilyen levelek egyértelműen károsnak minősíthetőek. Amennyiben ilyen levelet kapott, akkor az abban szereplő hivatkozást és mellékletet semmiképp ne nyissa meg!”

– figyelmeztet a NISZ Zrt.

Mielőtt az ügyfél bármilyen hasonló levélben szereplő hivatkozást megnyit, a link fölé helyezett egérmutatóval kattintás nélkül ellenőrizze, mit mutat a hivatkozás! Amennyiben a hivatkozás nem az ismert weboldalra – a NISZ Zrt. által nyújtott szolgáltatás esetében például a tarhely.gov.hu, illetve kau.gov.hu webcímre – mutat, akkor a hivatkozást ne nyissák meg! Amennyiben véletlenül mégis, akkor zárják be, a hitelesítő adatait pedig ne adják meg! Ha az adathalász emailben szereplő linket vagy a csatolmányt esetleg már megnyitották, akkor szakemberrel kell ellenőriztetni az elektronikus eszközt, a gyanús e-mailt pedig törölni kell – írták.

A szervezet kéri, hogy aki a fentiekben ismertetett tartalmú e-mailt kap, jelezze az illetékes hatóság felé a [email protected] email címen.

Az internetes csalások megelőzése és az adatbiztonság megőrzése érdekében fontos, hogy a felhasználók óvatosak legyenek és soha ne osszanak meg érzékeny információkat olyan weboldalakon, amelyek nem hitelesített forrásokból származnak.

Amennyiben bizonytalannak ítélik a beérkezett e-mail hitelességét, a magyarorszag.hu oldalon keresztül biztonságosan beléphetnek elektronikus tárhelyük felületére, a következő azonosítási szolgáltatások igénybevételével:

Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, eSzemélyi igazolvány, Arcképes azonosítás és Telefonos azonosítás – közölte a NISZ Zrt.

 

 

 

Home office, bűnözés, óvatlan emberek – az online csalások félelmetesen elszaporodtak

Évek óta drámai mértékben növekszik a legkülönfélébb online csalások száma, az adatok szerint a folyamatos „csúcsdöntéseknek” egyszerűen nincs határa. Az okok nyilván összetettek, az Economx által megkérdezett szakértők is így látják, ezért segítségükkel a legfontosabbakról most megpróbáljuk lerángatni a leplet. Bővebben --->