A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) közös kutatása szerint az 50–79 éves magyarországi internetezők 97 százaléka napi rendszerességgel használja a világhálót. 

Annak ellenére, hogy a közép- és szépkorúak átlagosan napi két órát töltenek az interneten, kevesen tartoznak a digitálisan felkészültek közé, ezért jobbára bizalmatlanok az online térrel szemben – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtóközleményében. 

Az NMHH közleménye szerint az idősebb korosztály 58 százaléka naponta többször, 13 százalékuk pedig szinte folyamatosan használja az internetet. A hírolvasás, e-mailezés és tájékozódás mellett a közösségi média használata és a cél nélküli böngészés jellemzi a vizsgált korosztály online viselkedését.

Az idősek nem bíznak az internetben

Soós Edina, az NMHH kutatásszervezője szerint az idősebbek 50 százaléka fokozottan kiszolgáltatott az online csalásoknak. Ez különösen a 64 éven felüliekre, az egyedül élőkre és a vidékiekre igaz. 

50–79 éves internetezők 89 százaléka nem szívesen adja meg az online térben az adatait és közel ugyanekkora arányban inkább utánvéttel vásárolnak, mint netes fizetéssel. A vizsgált korosztály 80 százaléka tart a számítógépes vírusoktól, de még az önmagukat körültekintő internetezőknek tartók 28 százaléka is gyakran kattint félrevezető linkre vagy tartalomra. 

A megkérdezettek fele tart az internetes átverésektől és gondolja veszélyesebbnek az online világot az offline-nál.

Csalás észlelése esetén a válaszadók 47 százaléka fordulna a rendőrséghez, míg 13-13 százalékuk informális (baráti és családi), illetve szolgáltatói segítséget venne igénybe. A megkérdezettek kevesebb, mint 5 százalék fordulna segítő szolgáltatásokhoz.

Legtöbben az adathalászoktól félnek

A válaszadók 33 százaléka használ hirdetésblokkolót, míg 21 százaléka titkosított csatornák igénybevételével védekezik az online veszélyekkel szemben. Elsősorban az adatlopástól és az adathalászoktól fél az 50 feletti korosztály, ezentúl a megkérdezettek 42 százaléka a számítógépes vírusokat látja az internet fő veszélyének.

A kutatás rámutat, hogy a többség ismer és használ valamilyen online védelmet: a legelterjedtebb a biztonságos jelszó használta, de sokan a vírusírtó és tűzfal szolgáltatásokat is igénybe veszik. 

Még mindig SMS-ben verik át az öregeket

A megkérdezettek 45 százaléka ismeri a személyes adatok elrejtésének lehetőségét, azonban a komolyabb védelmi mechanizmusokat (kétfaktoros és biometrikus azonosítás) használati aránya nem haladja meg a 30 százalékot. 

A vizsgált korosztály ismeri az online csalási módok többségét, a legtöbben az ártó szándékú hírlevelek, a hamis termékeladások és nyereményjátékok veszélyeivel vannak tisztában. Azonban a tájékozottság ellenére is relatíve magas, 10 százalék feletti az ilyen jellegű csalások károsultjainak aránya.

Az idősek körében még mindig az SMS-ben kapott kártékony link szedi leggyakrabban az áldozatait.

Tavaly 14 ezer online csalás történt, bőven akad melójuk a kibernyomozóknak

Az ORFK száz kiválóan képzett kibernyomozóból álló új osztálya tavaly 14 ezer esetben járt el az online csalások miatt. Ez idő alatt 436 főt gyanúsítottak meg, 56-ot letartóztattak.Ha kíváncsi a részletekre