Lassan nem telik el úgy nap, hogy az ember telefonjára ne érkeznének olyan átverős levelek vagy üzenetek, amiknek egyetlen célja, hogy kiberbűnözők hozzáférjenek olyan érzékeny adatokhoz, amiket aztán arra használhatnak, hogy valamilyen formában átverjék azon gyanútlanokat, akik lekattintják a kapott linkeket. Most a bankok nevében érkezett egy újfajta próbálkozás, ami elmaradt kifizetés helyett ezúttal arra hívja fel a figyelmet, hogy frissíteni kell az OTP alkalmazását.

A 24.hu figyelmeztetett, hogy a levél megtévesztésre alkalmas, hiszen bár a feladó e-mail címe gyanút keltő (ebben az esetben otpmeinsbntelenet.be), de a lényegi részben ott az OTP jól ismert logója és bankra jellemző fehér vagy zöld színekben játszó arculat. Még a szövegezés sem tartalmaz kirívó hibákat, és a mobilaklamazás frissétésének fontosságát tartalmazó szöveg végén ott egy link, amit le kell kattintani a folytatáshoz.

Mindig legyünk szemfülesek! 

A kurzort a linkre helyezve azonnal látszik, hogy az nem az OTP oldalára vezet, ha viszont lekattintjuk, akkor egy, a bank hivatalos felületét kiválóan lemásoló weblapra jutunk, ami még a levélnél is meggyőzőbb tud lenni. Nem szabad ugyanakkor bedőlni a profi színjátéknak, és semmiképp ne adjuk meg semmilyen, az oldal által kért adatot.

Ne feledjük, a mobilos alkalmazások frissítése nem leveleken keresztül és nem is a bank felületére belépve történik, ez a folyamat minden esetben az okostelefonunk hivatalos alkalmazásáruházán keresztül végezhető el.

Ha érkezik ilyen, vagy hasonló levél a postafiókunkba, akkor az egyetlen helyes lépés, ha azonnal töröljük.