A húsvéti munkaszüneti napok miatt április 2-án zárul a márciusi lakásbiztosítási kampány: ha még éjfélig beérkezik a felmondás a biztosítóhoz, akkor nyílik meg a lehetőség új szerződés kötésére az évfordulón kívül is.

A kedvezőbb konstrukcióra váltásnak van néhány fontos szabálya.

A felmondást még ma le kell adni

  • személyesen a biztosító ügyfélszolgálatára, 
  • vagy online be kell küldeni a biztosítónak.

A postán feladott felmondás már nem érkezik meg határidőre a biztosítóhoz - hívja fel a figyelmet a bank360.hu.

Ha e-mailben küldjük a felmondást, akkor azt fokozott biztonságú elektronikus aláírással vagy állami e-dokumentum hitelesítéssel (AVDH) ellátott dokumentumban kell megtenni (az AVDH hitelesítést itt intézhetjük el).

Ezek hiányában papíron aláírt, beszkennelt formában küldjük el a felmondást.

Vannak biztosítók, amelyeknél külön felmondási felületet is találunk, ebben az esetben érdemes ezt használni.

Mindenképpen tájékozódni kell, a biztosító milyen feltételeket ad meg a beküldésre és a felmondás tartalmára.

A lakásbiztosítás felmondásában legyen benne a biztosító neve, a szerződésszám, a szerződő személyes adatai, a biztosított ingatlan adatai, a felmondás márciusi dátuma és a szerződő aláírása. Célszerű beleírni, hogy a márciusi felmondás lehetőségével az ügyfél a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendeletben foglalt szabályok alapján él.

A felmondás előtt érdemes ellenőrizni, hogy

  • díjrendezett-e a lakásbiztosításunk, mert csak hátralékmentes szerződést tudunk felmondani a rendes felmondás szabályai szerint,
  • a biztosításunkban nincs-e valamilyen tartamkedvezmény, azaz nem kaptunk-e díjengedményt több év vállalásával. Az ilyen szerződéseket is felmondhatjuk ugyan, de a kapott díjkedvezményt visszafizettetheti a biztosító, és az is lehet, hogy így már vesztünk az egyébként olcsóbb új biztosítással.

Az április 2-i határidő csak a felmondás beérkezésére vonatkozik. Új szerződést ezt követően is köthetünk bármikor, de ezt természetesen a felmondással egyidejűleg is megtehetjük.

A felmondott szerződés még 30 napig él.

Az új szerződést érdemes úgy megkötni, hogy az alapján az ingatlanunk a régi szerződés lejártát követő naptól legyen biztosítva, mert így nem fizetünk fölösleges. Erre abban az esetben is figyeljünk, ha a felmondás után akár hetekkel később kötünk új szerződést, ahogyan arra is, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a lakásra nincs érvényes biztosításunk.

A márciusi kampányban az ingóságokra kötött külön vagyonbiztosítások, valamint a jelzáloghitelek folyósítási feltételeként előírt hitelfedezeti lakásbiztosítások is felmondhatóak.

A váltásról, az új szerződésről azonban értesíteni kell a bankot, és a hitel adatait fel kell vezettetni az új biztosításra. Ilyen szerződésnél különösen figyelni kell arra, hogy ne legyen olyan időszak, amikor az ingatlan nincs biztosítva.