Október 27-én jelent meg az Academic Rankings of World Universities (ARWU) 2023-as szakterületi rangsora, amelyben a szervezet öt tágabb tudományterületen, ezen belül 55 szűkebb szakterületen vizsgálta a világ ötezer felsőoktatási intézményét.

Idén az 55 szűkebb szakterület közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem összesen nyolc területen szerepel. Ezek közül hatban - fizika, biológia, pszichológia, neveléstudomány, politikatudomány, kommunikáció - a legjobb képzőhely Magyarországon, matematikában pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel osztozik az első helyen.

Az ELTE a pszichológia, neveléstudomány, politikatudomány és kommunikáció szakterületeken a rangsor egyetlen magyar szereplő

– közölte a felsőoktatási intézmény.

Az ELTE a pszichológia, neveléstudomány, politikatudomány és kommunikáció szakterületeken a rangsor egyetlen magyar szereplője, kommunikációs képzésük pedig új szereplőnek számít a világ legjobbjainak listáján.

BME képzései is a világ legjobbjai között

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén már három szakterületen is szerepel a világ egyik legnagyobb rangsorában.

A világ legjobb 1900 egyetemét feltüntető szakmai listán a BME mérnöki tudományain belül:

  • a gépészképzést 301-400. helyen;
  • a villamosmérnökit a 401-500. helyen;
  • a matematika képzést 201-300. legjobb között tartják számon.

A világ egyik legjelentősebb globális felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2009 óta a ShanghaiRanking Consultancy nevű szervezet állítja össze.

A világrangsorban idén is a négy rangsorolt magyar egyetem között volt a BME, az ELTE, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is.

A szakterületi rangsor, a GRAS 2017 óta jelenik meg, amelyben a BME gépészmérnöki és matematika képzését is a kezdetektől rangsorolják.

A lista elkészítéséhez a világ 25 ezer egyeteme közül csak a legjobb ötezer intézményt vizsgálták 104 országból és abból is csak 1900 került a rangsorba.

Az egyetemeket öt kategóriában – természettudományok, műszaki tudományok, élettudományok, orvostudományok, illetve társadalomtudományok – elemezték, 55 tudományos szakterületen. A szakterületi listák megtekinthetők a ShanghaiRanking GRAS oldalán.

Műszaki szakterületi rangsorban az Óbudai Egyetem (ÓE)

A világ nyolcszáz legjobbja közé sorolták az Óbudai Egyetem informatikai, valamint műszaki és mérnökképzéseit a Times Higher Education (THE) rangsor készítői. Az ÓE-t az 601-800. helyre sorolták mindkét kategóriában. A fizika és természettudományok (Physical Sciences) területen a 801-1000. közötti helyen áll az intézmény.

Az Óbudai Egyetem évről évre bizonyítja, hogy a legmagasabb szintű műszaki felsőoktatási intézmény – mondta Kovács Levente rektor az Times Higher Education (THE) World University Rankings friss nemzetközi szakterületi rangsorait kommentálva.

A műszaki és mérnökképzések rangsorában az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) együtt a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a 601-800. helyezéssel.

Informatikai területen pedig szintén a BME-vel és a Debreceni Egyetemmel került a 601-800. tartományba.

A fizika és természettudományok (Physical Sciences) szélesebb területet érintő rangsorában a 801-1000-es intervallumba sorolták az Óbudai Egyetemet.

Az egyetem rektora elmondta, hogy a THE nemzetközi rangsorába két éve került be először az Óbudai Egyetem, és az akkor megszerzett pozícióját az egyre erősebb versenyben is őrzi.

A szakterületi rangsor készítői a listák összeállításában hasonló módszereket alkalmaznak, mint az egyetemi világranglistánál: 16 szempont alapján értékelték az egyetemeket. Számít többek között az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók száma, a kutatási környezet, a kutatások minősége, valamint azok idézettsége és az úgynevezett tudástranszfer-indikátorok, vagyis az ipari bevételek és a szabadalmak száma - közölte az Óbudai Egyetem.