Az amerikai hatóságok szerint a megállapodás a BAT 2007 és 2017 közötti észak-koreai tevékenységére vonatkozik. A BAT vezetője, Jack Bowles elmondta, hogy mélységesen sajnálják a helytelen magatartást.

Az Egyesült Államok szigorú szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben annak nukleáris és ballisztikus rakétákkal kapcsolatos tevékenysége miatt. Az egyezség a BAT, az amerikai igazságügyi minisztérium, valamint a pénzügyminisztérium Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala között jött létre – írja a BBC.

BAT a világ egyik legnagyobb dohányipari multinacionális vállalata és egyike a 10 legnagyobb brit vállalatnak. Olyan jelentős cigarettamárkák tulajdonosa, mint a Lucky Strike, a Dunhill és a Pall Mall.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a BAT összeesküvést szőtt pénzügyi intézmények megtévesztésére is, hogy rávegye őket tranzakciók feldolgozására észak-koreai szervezetek nevében.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető köztudottan erős dohányos. Tavaly az USA megpróbálta elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tiltsa be az Észak-Koreába irányuló dohányipari exportot, de a kezdeményezést Oroszország és Kína is megvétózta.

Eljárást indítottak az ügyben

Matthew Olsen, az igazságügyi minisztérium főügyészhelyettese azt mondta, hogy a megállapodás egy hosszú ideje tartó vizsgálat csúcspontja, és az ügyet az igazságügyi minisztérium történetének legnagyobb észak-koreai szankciós büntetéseként jellemezte.

Egy észak-koreai bankár, valamint két kínai közvetítő ellen is büntetőjogi vádakat hoztak nyilvánosságra, mivel segítettek dohánytermékeket értékesíteni Észak-Koreának. 5 millió dolláros jutalmat tűztek ki a bankár letartóztatásához vagy elítéléséhez vezető bármilyen információért, a másik két gyanúsítottért pedig 500 ezer dolláros díjat.

Azzal vádolták őket, hogy dohányleveleket vásároltak az észak-koreai állami tulajdonú cigarettagyártók számára, és dokumentumokat hamisítottak, hogy amerikai bankokat vegyenek rá 74 millió dollár értékű tranzakciók lebonyolítására. Az észak-koreai gyártók, köztük a hadsereg tulajdonában lévő egyik gyártó mintegy 700 millió dollárt keresett ezeknek az ügyleteknek köszönhetően.