A Piac&Profit összegyűjtött néhány tanácsot, hogy mit ne tegyünk a cégen belül, illetve a céges rendezvények alkalmával.

A lap kiemeli, hogy az alkohol sosem jó tanácsadó, mivel semmiben sem leszünk tőle jobbak, csupán azt hisszük magunkról. Legfőképpen a céges rendezvények alkalmával nem célszerű lejáratni magunkat.

A cikkben az is javaslatként szerepel, hogy lehetőség szerint ne terjesszünk pletykákat a munkáltatónkról, ügyfeleinkről és üzleti partnereinkről sem. Talán észre sem vesszük, de akár már egy félmondattal is üzleti titkok hagyhatják el a szánkat.

A céges rendezvényeken ne tegyünk sértő megjegyzéseket, ha hamis a karaoke, vagy ha nem sikerült a vacsora olyan jól. Minden felmerülő problémát és nemtetszést igyekezzünk kulturáltan kezelni.

A lap kiemeli, hogy a céges eszközök a munkaügyek intézésére szolgálnak. Ezért érdemes a zenei kreativitásunkat a saját laptopunkon kiélni, továbbá arra figyelni, mikor ne a céges bankkártyát vagy taxikártyát használjuk.

Nem kell mindent feltenni a netre

A céges bulik alkalmával gyakran felmerül az adatvédelem kérdése, melyhez egyaránt kötődik a beléptetés, a vendéglista, az ajándékcsomagok összeállítása, valamint az ételallergiások és különleges étrendűek listája. Erre minden esetben figyelemmel kell lennie a munkáltatónak.

Elővigyázatosság hiányában bármilyen videó vagy fénykép jogsértő lehet, a gyerekekről készült felvételek pedig különösen nagy kárt okozhatnak. A lap azt javasolja, hogy még napjainkban is történhetnek offline a dolgok, ezért érdemes lehet inkább megélni a pillanatot.

Kivételt képez a hozzájáruláshoz kötött képmás készítése és publikálása alól a tömegfelvételek polgári jogi megítélésük alapján. Szabó Gergely ügyvéd szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy többszáz fős multinacionális vállalat, vagy egy óvodai, iskolai rendezvényen készült felvétel is ide sorolható.

Mint az ügyvéd fogalmaz, kizárólag abban az esetben beszélhetünk tömegfelvételről, ha az egyén nem önmagában vagy kiemelve a tömegből jelenik meg, hanem a sokaság részeként, egyéni ábrázolás nélkül.

Ezért érdemes hozzájárulást kérni a felvételek készítéséhez – ezt elég szóban megbeszélni egymás között. Ezen felül érdemes közösségi médiaplatformonként külön-külön is megtennünk ezt.