Az uniós adatvédelmi rendeletet 2018. május 25. óta minden vállalkozásnak kötelezően alkalmaznia kell. Amennyiben valakinél szabályszegést állapítanak meg, úgy a cégcsoport árbevételének 4 százalékával megegyező vagy 20 millió eurónak megfelelő bírságösszeg is kiszabható incidensenként.

A Crossec Solutions Kft. a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által vizsgált, és pénzbírsággal zárult, nyilvánosságra hozott ügyekre hivatkozva létrehozott egy honlapot, ahol valamennyi GDPR-ügyet összegyűjtött.

A társaság megállapításai szerint 2023 augusztusáig több mint 90 olyan nyilvánosságra hozott hazai ügy ismerhető, amelynek esetében az illetékes adatvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtotta az adatkezelőt, és jelenleg is több száz eljárás folyik.

A fentiek alapján a legnagyobb bírságot az Educational Development Informatikai Zrt. – korábban eKRÉTA Informatikai Zrt. – kapta, 110 millió forintot.

NAIH vonatkozó határozata szerint hekkerek adathalász üzeneteket küldtek a KRÉTA rendszeren keresztül, melyre rákattintott egy alkalmazott projektvezető. Az incidensről azonban nem tettek bejelentést, mivel úgy gondolták, hogy az adathalászok kizárólag a projektvezető gépén lévő adatokhoz férhettek hozzá. Ezután a számítógép-, felhasználói fiók-, valamint jelszócsere is megtörtént, ám ezek nem akadályozták meg a szivárgást, a fejlesztői rendszerekhez nem használtak kétfaktoros hitelesítést.

A Hatóság vizsgálata szerint a rendszer fejlesztői nem biztosított a személyes adatok védelmét, emiatt több mint 20 ezer felhasználó 370 ezer adat szivároghatott ki.

A listából kiderül továbbá, hogy egy meg nem nevezett kiskereskedelmi üzletlánc 95 millió forintos, a Spandora Szépségközpont pedig 30 millió forintos bírságot kapott. Ám a nyilvános határozatok között politikai pártok, hír- és műsorszolgáltatók, valamint pénzintézetek is szerepelnek.

 

Nyaralunk, posztolunk: olyanokról is talán, akik egyáltalán nem kérték

Nyaralunk és lendületesen osztjuk meg az erről szóló képeket a közösségi médiában. Ám mi a helyzet abban az esetben, amikor a képen kívülállók is szerepelnek, mert strandon, étteremben, hajón, kisvasúton vagyunk?
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->