„Meg kell emelnünk a BKK vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés” – kezdte bejegyzésében a főpolgármester. Mint írta, „megtesszük az elkerülhetetlent, a BKK vonaljegyek árának emelését, mert a kormányzati sarcpolitika immár a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti. A bérletárak viszont továbbra is változatlanok maradnak, és fenntartjuk a 14 év alattiak és az álláskeresők ingyenes utazását!" – tette hozzá. 

A bérletárak maradnak
A bérletárak maradnak
Kép: Facebook

Hangsúlyozta: „a hátteret már sokszor elmondtam. Működtetjük és fejlesztjük a közösségi közlekedést. Csak az elmúlt évben több száz új busz és félszáz troli érkezett. Új, korszerű villamosok álltak szolgálatba, és befejeződött az M3-as metró felújítása. Közben a kormány 15-szörösére emelte a budapestiekre kirótt elvonást és ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.”

A vonaljegyek ára 10 éve változatlan, a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban – Budapesten sem tehetünk mást, mondta.

Főleg mivel a kormányzati megszorítások már a város működőképességét veszélyeztetik. Előbb-utóbb emelnünk kellene és sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni, mint a választás után sunnyogva.

 

Nem a kormányon múlik, hogy Budapest hozzájut-e közvetlen EU-s forrásokhoz, közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Napi.hu videó podcastjában. A fővárosi képviselő hangsúlyozta, hogy nemrégiben is nyertek egy EU-s pályázaton 2 milliárd forint támogatást bérlakás programhoz, de összesen 4-5 milliárd forintnyi nyertes pályázati forráshoz jutott hozzá már a főváros. Kiss hozzátette, hogy ugyanakkor ez arányait tekintve töredéke annak, ami járna Budapestnek a Területfejlesztési Program keretein belül, mert onnan 80-86 milliárd forintnyi támogatást kellene kapniuk.

,,Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fájni fog” – húzta alá a főpolgármester-helyettes a Napi.hu podcastjában. A közösségi közlekedés fejlesztésére, a szociális segítségnyújtásra, a lakhatási programokra és még sok minden másra jelentősen kevesebb pénz fog jutni a fővárosban, ha a magyar kormány nem tud megállapodni Brüsszellel a források finanszírozásáról – közölte.