Változtatna az adománygyűjtés szabályain a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke.

Egy értékhatárt kell bevezetni a civil szervezeteknél, és az afölötti készpénzgyűjtést egész egyszerűen meg kell tiltani.

Aki adományt akar gyűjteni, az gyűjtse digitális, ellenőrizhető módon - vélekedett Lánczi Tamás, megjegyezve, hogy mindez az egyházakra nem vonatkozna.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a civil szervezetek külföldről kapott pénzeit illető rendelkezéseket is megváltoztatná.

Itt úgy módosítaná a törvényt, hogy a külföldről kapott pénzeket elkülönítve kellene kezelni, és világossá kellene tenni, hogy azokat mire használták föl.

Nem lehet összekeverni a hazai forrásokkal, nem szabad, hogy engedjük, hogy ezzel trükközzenek

- fűzte hozzá. 

Lánczi Tamás beszélne a bíróságokkal is, az ellenzéki EP-képviselők miatt újragondolná a hazaárulás büntetőjogi tényállását.

Érdemes lenne kidolgozni és átgondolni a hazaárulás büntetőjogi tényállását, beszélni a magyar bíróságokkal, ők hogyan értelmezik ezeket a passzusokat - mondta a Hír TV Bayer show című műsorában vasárnap este.

A Népszava összefoglalója szerint Lánczi Tamás úgy vélekedett eddig félelemből nem alkalmazták ezen rendelkezéseket a magyar hatóságok, mivel ez visszavinne bennünket a '89 előtti világba, ahova nem akarunk visszatérni.

Feltette a költői kérdést, hogy az vajon minek minősül, ha valaki (Bayer Zsolt kérdésében ellenzéki EP-képviselők szerepeltek) azon dolgozik, hogy Magyarországot megfossza a neki, jogosan járó támogatásoktól, a saját hatáskörét, befolyását erre használja és erre büszke.

A probléma az, hogyha a magyar bíróságoknak erről más a jogfelfogása, a véleménye, akkor hiába jelenti föl mondjuk az adott ellenzéki politikust valaki, valószínűleg egy papírt fog csak szerezni arról, hogy nem követett el bűncselekményt

- fűzte hozzá.

A februártól munkához látó SZH feladata, hogy felhívja a magyar társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét a külföldi befolyásolási kísérletekre.