A csütörtöktől munkához látó Szuverenitásvédelmi Hivatalt (SZH), Lánczi Tamás politológust vezeti.

A SZH feladata, hogy felhívja a magyar társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét a külföldi befolyásolási kísérletekre.

Ennek érdekében saját hatáskörben és más állami szervekkel együttműködve vizsgálatokat folytathat, ezek eredményét pedig a nyilvánosság elé tárja. A magyar szuverenitás védelme érdekében javaslatokat tehet a jogalkotónak - olvasható a hivatal közleményében.

A SZH mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Magyarország a globális átalakulások korszakában is saját maga dönthessen sorskérdéseiről - emelték ki.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára 2024. január 15-én nevezte ki Lánczi Tamást a hivatal elnökévé.

Az év elején Lánczi Tamás úgy nyilatkozotthivatal nem hatóság, nem végez nyomozást és nem alkalmaz szankciókat, feladata alapvetően az elemzés és a feltárás lesz, tevékenységében pedig a nyilvánosság lesz a legfontosabb eszköze.

Kifejtette azt is, hogy ha az Európai Bizottság, vagy bármely más uniós szerv megpróbál „túlterjeszkedni” a jogkörein, vagy megpróbálja csorbítani Magyarország szuverenitását, akkor az is „önmagában egy vizsgálat tárgya lehet”. Hozzátette, Magyarország ugyanakkor bizonyos jogköröket, szuverenitásának egy részét közösen gyakorolja más tagállamokkal, az ezekből adódó „súrlódások” vizsgálata viszont nem tartozik a hivatal elsődleges feladatai közé.

Lánczi Tamás 1978. november 17-én született Budapesten. 2003-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán politológusként. 2001-től egy éven keresztül a Miniszterelnöki Kabinet tagjaként dolgozott. 2002 és 2010 között a Fidesz országgyűlési frakciójának munkáját segítette. 2010-2011-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a miniszter kabinetfőnöki feladatait látta el helyettes államtitkári rangban. Ezt követően hét éven át a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója volt. 2015-től a közelmúltig a Danube Business Consulting Ltd. ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. 2017 és 2019 között a Figyelő hetilap főszerkesztőjeként dolgozott, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. 2020-tól 2024 januárjáig az MTVA Online igazgatója, a 48 perc című közéleti műsor vezetője volt.