A vártnál nagyobb nyereségről, egyben rekorderedményről beszámoló Egis Gyógyszergyár Nyrt.tegnap megerősítette éves terveit, ami ez esetben pozitívumként értelmezhető. Az oroszországi eladások "csak" hat százalékkal emelkedtek a 2012/2013-as üzleti év első félévében, az éves terv viszont továbbra is 8−12 százalékos bővülést irányoz elő, vagyis szeptemberig az eladások felpörgésével számolnak. Mint Poroszlai Csaba gazdasági igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta, a 8−12 százalékos sáv felső szélére várják az orosz export növekedését. Erre alapot ad, hogy a nagykereskedők gyógyszerkészletei apadtak az elmúlt negyedévben, miközben piaci statisztikák szerint az Egis-termékek eladása folyamatosan nőtt, vagyis a rendelések növekedésével lehet számolni. Hasonlóan pozitív, hogy az első félévben 12 százalékkal csökkenő hazai eladások ellenére az egész évre csak 8−10 százalékos visszaesést várnak, miután az áprilisi vaklicit a korábbiaknál lényegesen kisebb árcsökkentést hozott. Negatívan érinthetik viszont az eredményt a pénzügyi tételek: a forint március végi begyengülése miatt mintegy 1,8 milliárd forint nem realizált nyereséget mutattak ki, ami, ha a mostani szinten maradnak a negyedév végéig a devizaárfolyamok − különösen a rubel/forint −, ugyanekkora veszteségként jelenik meg a következő gyorsjelentésben. Ezt persze mérsékelhetik a márciusi forintgyengülés során jó ütemben megnyitott fedezeti ügyletek.

Kép: Napi Gazdaság, Kummer János

Az elemzői tájékoztatón kiderült, a FÁK-országokban felgyorsult a biohasonló gyógyszerek engedélyezése, sőt Belaruszba hamarosan elindulhat az első szállítmány a Celltrion által gyártott termékből, amely egyébként a támogatásba a vártnál nagyobb menyiségben került be.

A kiváló eredmények és a cammogó részvényárfolyam közötti ellentmondásra már több elemző felhívta a figyelmet, az Egis ennek ellenére nem tervez sajátrészvény-vásárlást, azonban nem marad teljesen tétlen és erősíti a befektetői kapcsolattartást. Poroszlai a Napi Gazdaságnak elmondta, eddig is rendszeresen felkeresték a külföldi befektetőket, ám most sűrítik a találkozásokat és a gyorsjelentés közzétételét követően road show-ra indulnak európai, majd amerikai célpontokkal. Azért döntöttek a befektetői kapcsolatok intenzívebb ápolása mellett, mivel a társaság olyan fázisba érkezett, amikor bőven van mit kommunikálnia, amit a belföldi befektetőkkel, alapkezelőkkel év közben is meg tudnak tenni, a külföldiek tájékoztatását viszont így lehet a legjobban megoldani. Ilyen téma az AstraZenecával kötött peren kívüli megállapodás (mint megírtuk, ebből mintegy 10 milliárd forint nagyságrendű bevételre számíthat az Egis három év múlva), illetve a Celltrion gyógyszereivel kapcsolatos kérdések. (Megfigyelők szerint a dél-koreai Celltrion folyamatban lévő gyógyszerfejlesztéseivel és esetleges tulajdonosváltásával kapcsolatos, meglehetősen elhibázott kommunikáció az Egis befektetői megítélésére is negatívan hatott az elmúlt hónapokban.)

Kép: Napi grafikonok

A külföldi befektetők figyelmét felkelthetik az Egis akvizíciós tervei is, amiről a tegnapi elemzői tájékoztatón további részletek derültek ki. A társaság megerősítette lapunk korábbi információit, hogy mintegy százmillió euró nagyságrendű felvásárlásban gondolkodnak, a legaktívabban vizsgált piac jelenleg Oroszország. Az Oroszországba exportáló külföldi gyógyszergyárakon egyre nagyobb a nyomás helyi gyártókapacitás kiépítésére, miután a szabályozás változása a helyi gyártókat részesíti előnyben. Az Egis abban gondolkodik, hogy gyógyszerportfóliót és gyártókapacitást is vásárol egyben, jelenleg ilyen célpontokat vizsgálnak. Így a helyi kapacitás igénye és a növekedés is megvalósulhatna egyszerre. A vásárlás várható időpontja ugyanakkor továbbra sem tudható. A gazdasági igazgató a későbbiekben további − főleg gyógyszerportfólió- − vásárlásokat is lehetségesnek tart, már a szélesebb közép- és kelet-európai régióban.

A befektetők pozitívan fogadták a papíronként 1819 forintos féléves rekorderedményről beszámoló gyorsjelentést, a részvény árfolyama 3,3 százalékkal, 18 500 forintra emelkedett a tegnapi kereskedésben.


Napi grafikonok

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!