A Mol-csoport üzemi vesztesége mintegy 50 milliárd forint lett az idei harmadik negyedévben, a végső mínusz azonban a pénzügyi profitnak köszönhetően 30 milliárd forintot tett ki − tette közzé az olajtársaság. A jelentős mínuszok elsőre aggasztónak látszanak, azonban az elemzők a nettó soron még ennél is nagyobb veszteségre számítottak. A speciális tételeket nem számolva a nettó eredmény 43,1 milliárd forint volt, ez 45 százalékkal kisebb a tavalyinál, meghaladja viszont az elemzői várakozásokat. A mantovai finomító bezárásánál voltak kérdőjelek a leírás mértékéről, végül jelentős, 100 milliárd forint feletti mínuszt kényszerült elkönyvelni a társaság, ami alapvetően határozta meg a végső számokat. A harmadik negyedév árbevétele 1428,9 milliárd forint volt, ez lényegében megegyezett a bázissal.

A gyorsjelentés számait vizsgálva látszik, hogy az előző negyedévhez képest jelentősen javultak az üzletágak teljesítményei, és ez a legfontosabb mutatószámnál, az EBITDA-nál is nagy megugrást jelentett. Az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA ugyanis 138 milliárd forint lett, ez 20 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest, és 8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A speciális tételek nélkül ennél is magasabb, 158 milliárd forintos EBITDA-t ért el a cég, ami a 2012-esnél 16 százalékkal alacsonyabb. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint is a vállalat pozitív eredményeket ért el az év első kilenc hónapjában. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy erős a cég pénzügyi helyzete, lehetőséget biztosít inorganikus lépésekre. Ráadásul a cég első embere jelezte, hogy a korábbinál aktívabb portfóliómenedzsmentet akarnak követni, különösen a kitermelési üzletágban. Ezzel ugyanis rövid távon akarják a növekedési lehetőséget megteremteni, és a kurd mezőkön is gyorsítják a kitermelések elindítását. Bár a horvát INA-ra utalást sem tett Hernádi, egyesek szerint elképzelhető, hogy e lépések már a felkészülést jelzik arra az esetre, ha kiesik az erős kitermelési hozzájárulást adó leányvállalat.

Az üzletágak közül az igazi meglepetést a finomításban érte el a Mol: a 47,1 milliárd forintos tisztított EBITDA a jó termékértékesítésnek és a költségcsökkentéseknek köszönhetően haladta meg csaknem 15 milliárddal az elemzői várakozásokat. A kutatás-termelés profitja viszont megfelelt a várakozásoknak. A kitermelés ugyanis a nagyjából előre várt 101,2 ezer hordós napi termelésre esett vissza. Ez az orosz ZMB mező eladása és a magyar és horvát mezők természetes csökkenése következménye, de szerepet játszottak az alacsonyabb szénhidrogén-termékárak is. A gázüzletág eredményében lassú javulás látszik, amit a némileg magasabb tranzitforgalom és a költségek csökkentése okozott.

Az idei első kilenc hónapban a nettó eredmény 16,7 milliárd forint lett, ez 88 százalékkal kisebb a 2012-esnél. A kilenchavi tisztított eredmény 91,4 milliárd volt (−47 százalék). Az EBITDA 393,9 milliárd forintot ért el, ez 8 százalékkal kisebb a tavalyinál. A csoport pénzügyi pozíciója tovább javult: a 364 milliárd forint működési készpénzállomány 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Így a nettó eladósodottsági mutató 20,7 százalékra csökkent szeptember végére. A három negyedévet összegezve a Mol is leszögezi a gyorsjelentésben, hogy év eleji előrejelzéseiknek megfelelően a nehéz környezet ellenére is erős számokat értek el.

Az elemzők is jónak ítélik a Mol számait. A Concorde szerint a kilenchavi eredmény alapján az éves profit-előrejelzések teljesülésére nagyobb az esély. Ennek ellenére egyelőre az év végi 16 900 forintos célárán nem változtatott a Concorde, így maradt az egyenlő súlyozás ajánlás is. Ebben azonban az is szerepet játszik, hogy a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások kimenetele meglehetősen bizonytalan. Az INA a Concorde szerint mintegy 4700 forintot ér, így ennek a bizonytalansága vezetett oda, hogy a Mol-részvények idén csaknem 50 százalékkal teljesítik alul az OMV papírjait. A várakozásoknál minden szinten jobb eredményt tett közzé a Mol az Equilor elemzése szerint is. A felülteljesítés szerintük is döntően a feldolgozás-kereskedelemhez köthető. Ráadásul a 20 százalék közelébe süllyedő eladósodottsági ráta és az akvizíciós lehetőségek újra katalizátorként funkcionálhatnak a Mol esetében − teszik hozzá. A részvény árfolyama emelkedéssel is reagált a jelentésre.

 

A Mol fő redményszámai
(milliárd forint, IFRS )
2013. III.n.-év2013. II. n.-év módosított2012. III. n.-év
Árbevétel142913201431
EBITDA összes tisztított158,395,1187,7
EBITDA kitermelés tisztított83,9102,1
EBITDA finomítás tisztított67,785,9
EBITDA gázüzletág tisztított18,618,0
Üzleti eredmény összes tisztított66,716,8117,2
Üzleti eredmény kitermelés tisztított31,974,8
Üzleti eredmény finomítás tisztított36,054,2
Üzleti eredmény gázüzletág tisztított13,112,7
Nettó eredmény-30,017,267,6
Nettó eredmény tisztított43,121,677,7
Forrás: gyorsjelentés

Szerző: Deák Bálint