A Magyar Telekom a tőzsde klasszikus osztalékpapírja volt, amelynek eredménye többnyire stabil, nincs nagy növekedés, így azt kifizeti osztalék formájában, emellett saját részvényeiből vásárol. A befektetők éveken át elégedetlenek voltak, mert nem volt stabil osztalékpolitika, a nyereség viszonylag kis hányadát kapták meg, így az árfolyam is gyengélkedett. A hirtelen megnövekvő infláció tavalyelőtt még mélypontra is küldte az árfolyamot, mivel ugyanaz a hozam sokkal kevésbé volt vonzó a magas környezetben.

Kedvező részvényesi visszajuttatások

Utána azonban minden gyorsan megváltozott. Kiderült, hogy az infláció jól jött a cégnek, mert így nominálisan az infláció mértékével tudta emelni árait, és ezt a verseny sem gátolta különösen: a többiek is emelni tudtak. Ez jelentős növekedést hozott a nyereségben, ráadául időközben a társaság teljesítette azt, amit a részvényesek vártak: nyeresége nagyjából 70 százalékát visszajuttatja a részvényeseknek.

A most megjelent negyedik negyedéves és egyben tavalyi éves jelentés mindezt visszaigazolta, így érthető, miért duplázta meg árfolyamát a papír az elmúlt bő félévben 400-ról 800 forintra. A folyamatot ráadásul segítette, hogy közben a kockázatmentes kamatszint is nagyot csökkent: sem a lakosság, sem az intézmények nem tudnak már elérni 7 százalék fölötti állampapírhozamot, így a Telekom juttatásai felértékelődnek.

Erős növekedés

A társaság árbevétele a negyedik negyedévben 229,2 milliárd forint volt, 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi azonos időszak 199,2 milliárdos összegénél. Az adózott eredmény különösen nagy mértékben, közel 40 százalékkal ugrott meg 2022 utolsó negyedévéhez képest: az akkori 17,5 milliárd forinttal szemben 24,3 milliárd forint lett. Ami a tavalyi egész éves eredményt illeti: az árbevétel növekedése 13,8 százalék volt (747 milliárdról 849 milliárd forintra), a társaság részvényeseire jutó adózott eredmény pedig 25 százalékkal lett több (63-ról 79 milliárd forintra nőtt).

Vonzó hozam, reális árfolyam

Ezek igen szép adatok, és a várható kifizetések is kedvezők: a nettó eredmény 70 százalékát juttatják vissza, mégpedig 41,56 milliárd forintot osztalék formájában, maximum 24 milliárd forintot pedig sajátrészvény vásárlásra fordítanak. Az osztalék így közel 45 forint részvényenként, a sajátrészvény vásárlásokkal együtt számolt hozam a 9 százalékot közelíti a jelenlegi, 825 forint körüli árral (a papír 3 százalékos emelkedést mutat a pénteki kereskedésben), ebből az osztalékhozam 5,5 százalék.

Kép: Economx

Kedvező kilátások

A sajátrészvény vásárlások hosszabb távon fejtik ki hatásuk: egyre kevesebb részvény marad a piacon, így az eredmény és az osztalék egyre kevesebb részvényes között oszlik meg. Ennek hatását erősíti, hogy a részvények kisebb hányada van csak szabadon a piacon, hisz 63,55 százaléka a Deutsche Telekom tulajdonában van. A nagy árfolyamemelkedést így az eredmény visszaigazolta, és az idei év is biztatónak tűnik a társaság előrejelzése alapján: az árbevétel 5-10 százalékkal növekedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!