Az állam által eldöntött részvényátruházás "középtávon megerősíti az alap erős pénzügyi helyzetét és magas hitelminősítését" - közölte az állami befektetési alap, hozzátéve, hogy "finanszírozási stratégiája a vagyonának értékére és a kezelt eszközök hozamára támaszkodik".

Az Aramco-ügylet, amely lényegében egy eszközt helyez át a kormány egyik zsebéből a másikba, az alap eszközeinek megerősítése érdekében tett legújabb lépés. A PIF, amely ebben a hónapban kapta meg első hitelminősítését egy lehetséges kötvényeladás előtt, korábban dollármilliárdokat kapott a központi bank tartalékaiból, és ingyen földterületeket kapott projektek fejlesztéséhez - írja a Bloomberg.

A lépés azt is követi, hogy az ügyet jól ismerő személyek a múlt héten azt mondták, hogy a kormány tárgyalásokat folytatott tanácsadókkal az Aramco részvényeinek lehetséges második felajánlásáról, amely az első nyilvános kibocsátásnál több bevételt hozhatna. Az Aramco 2019-es tőzsdei bevezetése - amelynek során részvényeinek mintegy 2 százalékát adta el a rijádi tőzsdén - közel 30 milliárd dollárt hozott. A pénzt a vagyonalapba utalták át, és olyan beruházások támogatására szánták, amelyek célja, hogy a legnagyobb arab gazdaság eltolódjon az olajeladásoktól való függőségtől.

A részesedés átruházása "jelzés lehet arra, hogy jön az Aramco másodlagos kibocsátása" - mondta Thamer AlSaeed, a szaúd-arábiai székhelyű Mad'a Investment befektetési igazgatója. A PIF tavaly 3,2 milliárd dollárt gyűjtött össze a Saudi Telecom Co-ban lévő részesedésének egy részének másodlagos kibocsátás útján történő eladásával.

Az olajárak emelkedése a világgazdaság újraindulásával hozzájárult ahhoz, hogy az Aramco részvényeinek árfolyama a 2020. márciusi 27,8 riyalos mélypontról 37,3 riyalra emelkedett, így piaci kapitalizációja közel 2000 milliárd dollárra nőtt. Az Aramco a következő évre becsült részvényenkénti nyereségének 19-szeresén kereskedik.

Az Aramco a világ legnagyobb olajipari vállalata, és segít finanszírozni Mohammed bin Szalmán trónörökös a szaúdi gazdaság átalakítására és diverzifikálására irányuló tervét. A szintén az uralkodó által vezetett vagyonalap felvázolta azt a tervet, hogy 2025-re mintegy 1100 milliárd dollárra növeli a kezelt vagyonát, miközben évente 40 milliárd dollárt fektet be a helyi gazdaságba. Az alap kulcsfontosságú befektető az olyan új iparágak fejlesztésében, mint a szórakoztatóipar és a turizmus. A PIF 2015 óta mintegy 150 milliárd dollárról 500 milliárd dollárra növelte a kezelt vagyonát. Kormányzója, Jasszír Al-Rumajján egyben az Aramco elnöke is.

Az ügylet a királyság és a PIF közötti magánátruházás, az Aramco nem részese az átruházásnak, és nem kötött semmilyen megállapodást, nem fizetett és nem kapott semmilyen bevételt az átadásból. A művelet  nincs hatással az Aramco működésére, stratégiájára vagy osztalékfizetési politikájára. A kormány továbbra is az Aramco legnagyobb részvényese marad, több mint 94 százalékos részesedéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!