Ma fontosabb makroadat sem Európából sem a tengerentúlról nem érkezik, így inkább a görög és olasz hírek határozhatják meg a piacok mozgását. Fontos kiemelni, hogy továbbra sincs megállás az olasz államkötvény hozamok emelkedésében, emiatt ma reggel új eurózóna csúcsra ugrott a kiemelten figyelt 10 éves olasz-német hozamkülönbség.

Ez egyértelműen jelzi a befektetői bizalomcsökkenést a dél-európai országgal szemben, ami a belpolitikai válsággal, illetve az olasz költségvetési reformtervek hiteltelenségével, illetve az Európai Központi Bank felőli hétvégi figyelmeztetéssel függ össze. A vezető indexek az athéni parkett kivételével csökkennek, utóbbi 3 százalék feletti pluszban mozog.

Csökken a Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is. A 600 vállalatot magában foglaló index 1,5 százalékkal esik, a szektorok közül ismét a banki és a biztosítási szektorok vezetik az esést, de a nyersanyag-kitermelők sem szerepelnek jól. Az utazás és pihenés, valamint az autószektor részindexek 1 százalékon belüli elmozdulást mutatnak.

A német parketten az egyetlen üdítő kivétel a Bayer, a cég pénzügyi igazgatója egy hétvégi riportban közölte, a vállalat 3,8 milliárd euróra növelte készpénztartalékait egy lehetséges gazdasági visszaeséstől tartva. A papírok 2,5 százalék feletti pluszban cserélnek gazdát a frankfurti tőzsdén.

Londonban a Lloyds Banking Group 4 százalékos esése mellett a Rio Tinto papírok húzzák le az indexet, utóbbi közel 3 százalékkal csökkent a délelőtt során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!