A Federal Reserve kamatemelési ciklusának vége általában jó alkalom az amerikai részvények birtoklására, de a bizonytalan gazdasági kilátások és a feszített értékelések ezúttal visszafoghatják az emelkedést - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Miután 2022 márciusa óta 525 bázisponttal emelte a hitelfelvételi költségeket, az amerikai jegybank a jövő heti ülésének végén várhatóan változatlanul hagyja a kamatokat. Legalábbis így gondolja a befektetők többsége és ezzel véget érhet a Federal Reserve évtizedek óta legagresszívabb monetáris politikai szigorítási ciklusa.

Ha igazuk van, akkor a történelem alapján a részvényárfolyamok további emelkedésére kell felkészülni. A Fed elmúlt hat szigorítási periódusa után az S&P 500-as részvényindex átlagosan 13 százalékkal emelkedett az utolsó kamatemeléstől a következő ciklus első kamatcsökkentéséig tartó időszakban - írják a CFRA Research elemzői.

A pesszimistább vélemények szerint azonban csak idő kérdése, hogy a magasabb kamatlábak igazán éreztessék hatásukat és a visszaesést hoznak a gazdaság teljesítményében. Az S&P 500 idén már több, mint 16 százalékkal emelkedett, ez részben annak köszönhető, hogy az amerikai gazdaság viszonylag ellenálló maradt a szigorodó monetáris feltételekkel szemben.

-A piacon lesz valószínűleg egy kis átmeneti öröm, ha tényleg vége a kamatemelési ciklusnak. Azonban nem hiszem, hogy a gazdaság meg tudja úszni a recessziót, és ez lesz az, ami végül eldönti a részvényárak irányát

- mondta Brent Schutte, a Northwestern Mutual Wealth Management Company befektetési igazgatója.

Bár a legtöbb befektető szerint 2023-ban nem valószínű a recesszió, a jövő évi lassulás egyes piaci szereplők számára továbbra is lehetséges. Ennek egyik aggasztó előjele az amerikai állampapírok inverzzé vált hozamgörbéje, amely rendszerint recessziós időszakokat szokott megelőzni.

A Fed ülését követően a CME FedWatch eszköze szerint a kamathatáridők alapján 97 százalék annak az esélye, hogy változatlanul hagyják a kamatokat. A piac ezen felül  kettő a háromhoz adják az esélyét annak, hogy a jegybank novemberben is változatlanul hagyja a finanszírozási költségeket. Decemberre ugyanennek a valószínűsége ez alapján 60 százalékos.

Jerome Powell, a Fed elnöke a múlt hónapban azt mondta, a központi banknak további kamatemelésre lehet szüksége az infláció lehűtése érdekében. Azt ígérte ugyanakkor, hogy a következő üléseken óvatosan fognak eljárni. Az elmúlt hónapokban egyre több olyan adat érkezett érkezett, amely alapján egyre valószínűbb: a Fed júliusi negyedpontos emelése az utolsó volt abban a ciklusban, amely tavaly megrázta hatalmas eladási hullámot generált szinte minden befektetési eszköz piacán.

A piacon egyébként most már a legtöbben nem is azt találgatják, hogy mikor ér véget a szigorítás, hanem a következő lazítási ciklus elejét próbálják megtippelni. A CFRA szerint a jegybank átlagosan kilenc hónappal a legutolsó kamatemelést követően kezdte el a csökkentést, és az S&P 500 átlagosan 6,5 százalékot erősödött a kamatcsökkentést követő hat hónapban.

Már a januári Fed-ülésen is van esélye az árazások alapján egy kamatcsökkentésnek, a CME adatai szerint a májusra már 35 százalékos valószínűséget adnak ennek.

 Van azonban, aki szerint még akkor is kihívásokkal áll szemben a részvénypiac, ha a Fed befejezi a kamatemelést. Az Oxford Economics elemzői szerint a cégek nyeresége globálisan tovább csökkenhet, s arra hívták fel a figyelmet, hogy az utolsó kamatemelését követően általában az EPS-ek (egy részvényre jutó nyereség) csökkentek.

Ráadásul a részvények értékelése is óvatosságra int. Az LSEG Datastream adatai alapján az S&P 500-as index átlagos árfolyam/nyereség hányadosa a következő 12 hónapra várt profitokkal számolva 19, míg az év elején ez a mutató csak 17-en állt, s a hosszú távú átlag alig 15,6. Ráadásul a részvények értékelését a kötvényhozamok emelkedése is veszélyezteti, a 10 éves amerikai állampapírok hozama több mint 15 éves csúcs közelében áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!