Az infláció lehűlésére utaló jelek a héten tovább táplálták a reményt, hogy a Federal Reserve befejezte kamatemelési ciklusát. Ennek köszönhetően a vezető amerikai részvények folytatták emelkedésüket, és ezzel az S&P 500-as index október vége óta már több mint kilenc százalékot erősödött.

Az index az év során így közel 18 százalékos pluszt tud felmutatni, és alig kevesebb, mint két százalékkal marad el a júliusban elért éves csúcsától. De nincs messze, alig hat százaléknyira van az előző bikapiacon tapasztalt csúcsától is.

Az, hogy az elkövetkező hetekben eléri-e ezeket a szinteket, valójában egy dologtól függ jelentősen. Ez pedig a befektetők abbéli hitének erőssége, hogy az amerikai gazdaság jó úton halad az úgynevezett puha landolás felé. Ez azt jelentené, hogy a Fednek a növekedés súlyos károsítása nélkül sikerült emelnie a kamatokat az infláció elleni harcában.

Az év vége felé jöhet a Mikulás-rally

Eddig a gazdaság ellenállónak bizonyult a szigorúbb monetáris politikával szemben, bár a foglalkoztatás és a fogyasztói kereslet egyes mutatói gyengülésre utalnak – írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Persze akadályt jelenthet, hogy a rallyval a részvények árazása nő, miközben az állampapír hozamok még mindig az egekben járnak. A befektetők egy része a tőzsdei szezonalitásban bízik, abban, hogy az év vége felé jöhet a sokat emlegetett Mikulás-rally, ami tovább hajthatja az árakat.

A részvényekkel kapcsolatos befektetői optimizmus az elmúlt hetekben nőtt, ahogy a vezető indexek visszanyerték augusztustól október közepéig elvesztett értékük nagy részét. Az aktív befektetési menedzserek (NAAIM) részvénykitettségi indexe augusztus óta a legmagasabb szintre emelkedett a múlt hónapban elért egyéves mélypontról. Az LSEG adatai szerint az amerikai részvényalapok mintegy 9,33 milliárd dollár nettó beáramlást vonzottak a november 15-ig tartó héten, ami a legnagyobb heti nettó vétel szeptember 13. óta.

A még mindig magas államkötvény hozamok is csökkentek, az irányadó tíz éves amerikai kötvény hozama 4,43 százalékon állt pénteken, a múlt hónapban öt százalék felett, 16 éves csúcson  tetőzött.

A Ned Davis Research elemzői, akik a részvények túlsúlyozását javasolják, még a héten is úgy látták, hogy a befektetőknek érdemes még mindig részvényekre váltaniuk a kötvények helyett.

Szerintük egyébként a hét elején közzétett, a vártnál gyengébb októberi fogyasztói árindex miatt nem valószínű, hogy a Fednek további kamatemelésre lesz szüksége.

Elszálltak a befektetői félelmek

Robert Pavlik, a Dakota Wealth vezető portfóliómenedzsere szerint számos befektetői aggodalom elszállt, beleértve a vártnál jobban sikerült harmadik negyedéves eredményszezon miatti aggodalmakat.

Mind a lakossági, mind az intézményi portfóliókezelők fel fogják ismerni, hogy a részvények a legjobb hely most a befektetendő pénznek az év végéig. A harmadik negyedéves eredmények sokak félelmeit csökkenthették

– mondta Robert Pavlik, a Dakota Wealth elemzője.

A szezonalitás mindenesetre jól fest. A Stock Trader's Almanach szerint a november és a december az év második és harmadik legnagyobb átlagos tőzsdei hozamot biztosító hónapja. Ez 1950 óta átlagosan 1,5 és 1,4 százalék volt.

Persze a jövő héten is érkezik egy számos impulzus. A chipgyártó Nvidia kedden teszi közzé gyorsjelentését, ez lesz az utolsó ilyen ebben a szezonban a csodálatos hetektől, a legnagyobb kapitalizációjú részvényektől, amelyek jó szereplése idén az egekbe húzta az indexeket.

Kiemelt érdeklődés övezheti azt is, miként indul a karácsonyi bevásárlási szezon a Black Friday után. Ez különösen azért érdekes, mert a szerdai adatok szerint októberben hét hónap óta először csökkent az amerikai kiskereskedelmi forgalom.

 

Eközben persze drágák a részvények

Az LSEG Datastream szerint az S&P 500 index várt eredményekkel számolt árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa jelenleg 18, ami kéthavi csúcsot és jóval a hosszú távú 15,6-os átlag feletti értéket jelent. Mindezek miatt vannak olyan befektetők is, akik szerint idén a Mikulás-rally már meg is volt, és ideje egy kicsit levenni a téteket az asztalról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!