Mallorcán és Ibizán a partiturizmus régóta bosszantja a helyi lakosokat és az odautazók nagy részét, ezért a Baleár-szigetek kormánya az úgynevezett illemszabályok szigorításáról döntött. Ennek keretében napokon belül életbe lép az utcai alkoholfogyasztás betiltásáról szóló rendelet a mallorcai Ballermannban, valamint a spanyol földközi-tengeri szigetek más partizónáiban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung közlése szerint a szigorítás értelmében már az idei nyaralási szezonban azokat a turistákat – és a helyieket is –, akiket nyitott sörösdobozzal vagy bármilyen, nyilvánosan fogyasztott alkoholos itallal kapnak el, 500 és 1500 euró közötti pénzbírsággal sújtják.

Évek óta küzdenek a partiarcok ellen

A spanyolországi szigetek nagyon népszerű úti célok szerte Európában, de nem csak a természetkedvelők vagy a tengerparti pihenésre vágyó családok körében, hanem az elmúlt években elharapózott a zajos buliturizmus is, amely leginkább a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, illetve az olcsóbb szálláskiadásban hozott bevételeket.

Ballermann rá is játszott az „ivóturizmusra” az elmúlt években: a német utazási piacon például egymást érik a „Happy hour” ajánlatok vagy a partihajókra, diszkós túrákra szóló csomagok, ami a Tripadvisoron olvasható utazói vélemények szerint tömegesen vonzotta a részegeskedő német fiatalokat, és elrettentette a minőségi turizmus résztvevőit. 

Az elharapózott jelenség leküzdésére a regionális kormányzat legutóbb 2020-ban állított össze jogszabálycsomagot, amely azonban a pandémia idején erejét vesztette, ezért most a törvény egyes részeit rendelettel módosítják.

Korábban már korlátozták az alkoholos italokat árusító üzletek nyitvatartását és Európában egyedülálló módon szigorították a szállodákban és a bárokban az alkoholfelszolgálást. Eddig csak a csoportos italozást tiltották az utcán, amelynek maximális létszámát nem határozták megírja a német napilap. 

A mostani szigorítás értelmében viszont már egyáltalán nem szabad alkoholt inni a sétányokon vagy a strandokon, még akkor sem, ha valaki egyedül teszi azt.

Egyelőre szakaszos a tiltás

A mallorcai tilalom nem az egész szigetet érinti, hanem elsősorban a sziget fővárosától keletre fekvő üdülési fellegvárat, Playa de Palmát, ahol a legtöbb turista német állampolgárságú, valamint a Palmától nyugatra fekvő Magaluf partizónát, amely leginkább a britek kedvelt célpontja. Az alkoholtilalomban a világszerte népszerű bulihelyszín, az ibizai Sant Antoni de Portmany is érintett.

Az új rendelet kezdetben 2027 végéig lesz érvényben.

Ezt követően a mallorcaiak abban bíznak, hogy szigorú szabályok nélkül is kordában tudják tartani a túlkapásokat – idézik a pénteken megjelent kormányzati közleményt, amely nem részletezi, hogy a rendőrség milyen ellenőrzésekkel és mennyire szigorúan hajtja majd végre az új szabályozást.

Eltakarják a turisták elől a leghíresebb kilátást Japánban

A Kavagucsi-tó partján fekvő Fudzsikavagucsiko városából festői panoráma nyílik a Fudzsira Japánban, emiatt tömegesen lepik el a tóparti települést a turisták. A kialakult helyzetet azonban most megelégelték a helyiek.

A részletekről ITT írtunk bővebben.