A havi fogyasztói árindex 0,1 százalékos emelkedéssel számoló elemzői prognózisokkal ellentétben stagnálást mutatott októberben az előző havi 0,4 százalékos növekedés után.

Az energiaárak éves szinten 4,5 százalékkal, szeptemberben azonban jóval kisebb, 0,5 százalékos mértékben mértékben estek vissza.

benzin ára 5,3 százalékot esett az elmúlt egy évben, ugyanakkor a gázolaj 21,4 százalékkal esett, a földgázé pedig 15,8 százalékkal mérséklődött.

Lassuló ütemben nőtt az áram ára egy év alatt, 2,4 százalékkal, míg az élelmiszerek ára 3,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 3,7-ről.

Felpörgött az amerikai gazdaság, de még van hova fejlődni

Szeptemberben még lényegében stagnált az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexe, így októberben már gyorsuló ütemben nőtt az amerikai gazdaság.
Bővebben--->

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció 4 százalékra mérséklődött, ami több mint két éve a legalacsonyabb. Az amerikai jegybank (Fed) inflációs célja 2 százalék. Legutóbb, a november 1-jei kétnapos kamatdöntő ülésén nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.

Az októberi inflációs adatok után a Fed következő lépéseire vonatkozó prognózisa alapján a piac nagyrészt arra számít, hogy az irányadó dollárkamat változatlan marad.

Szárnyra kapott a forint

Az amerikai inflációs statisztika hatására a dollár mélyrepülésnek indult: ma délután nem sokkal 4 óra után már 347 forintra és 0,92 euróra gyengült az amerikai fizetőeszköz.

 

 

Kép: TradingView