Donerpreisbremse néven fut Németországban a döner kebabra kivetendő ársapka ötlete, amely egyre komolyabb javaslatként jelenik meg a német közéletben. A projektet felkarolók egyike, a baloldali Die Linke párt például 4,90 eurós árplafont javasol, a hátrányos helyzetű fiatalabb generációk számára pedig 2,90 eurós kedvezményes árat.

A németországi kebabeleladások a becslések szerint évente 7 milliárd euróra rúgnak, az országban évente 1,3 milliárd dönert fogyasztanak el, vagyis amennyiben valóban ársapkát húznának a népszerű ételre a németek, a támogatási program a Die Linke becslései szerint évi 4 milliárd euróba kerülne – írja az Euronews.

A felvetés a német közösségi oldalakon is heves vitákat vált ki az utóbbi időben, a szórakoztató mémektől kezdve az egymásnak feszülő kommentszekciókig. Sőt, a posztolásba maga Olaf Scholz kancellár is beszállt, aki a dönerinfláció okait többek között az Ukrajna elleni orosz háború következményeként magyarázta.

Maguk a döneárusok is panaszkodnak, legfőképpen arra, hogy képtelenek befolyásolni az árakat, amelyek szerintük a bérleti díjak, illetve az energia- és az élelmiszerárak miatt szálltak el. Az egyik berlini, a Friedrichstrasse pályaudvar közelében működő döneres például azt nyilatkozta, hogy az árat kénytelen volt két év alatt 3,90 euróról 7 euróra emelni.

Az ország fele kevesebb, mint 1500 forintból vesz ételt naponta – mutatjuk, miért

Miközben a háztartások havi átlagos jövedelme nettó 551,5 ezer forintra emelkedett, a felük maximum 100 ezer forintot költ élelmiszerre. Az érintett családok tagjaira átlagosan naponta legfeljebb 1333 forint jut.

A részletekről ITT írtunk bővebben.