A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Jóváhagyta a marosvásárhelyi önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén az RFV Nyrt. román leányának, az RFV Mures Energy SA-nak (ME) azon kérését, hogy a gigakalóriánként átvállalt szubvenció összegét az eredeti szerződésben rögzített 70 lejről 160 lejre emelje - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Kolozsváry Zoltán, a Maros megyei önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke.

A politikus szerint az intézkedés csak a jelenlegi fűtési szezonra vonatkozik, és a 90 lejjel megnövelt támogatást a több mint felére csökkent fogyasztók között kell szétosztani. Az RFV tavaly októberben írt alá 25 évre szóló szerződést a székelyföldi város önkormányzatával, évi 130 ezer forintos koncessziós díj megfizetése mellet a cég összesen 6,5 milliárd forintot kíván a helyi fűtésrendszer korszerűsítésére fordítani.

A tender eredetileg 17 ezer fogyasztóval számolt, a szerződés aláírásakor az RFV tavaly októberben már csak 12 ezer lakást és 32 intézményi fogyasztót valószínűsített. A tényleges átadás-átvételkor azonban kiderült, hogy csaknem tízezer ügyfél időközben levált a rendszerről, így a megmaradt durván 7000 lakás ellátását csak magasabb áron tudná vállalni a vállalat.


Azért, hogy a lakosság távfűtési költsége ne nőjön, a tanács úgy döntött, hogy megnöveli a költségvetési támogatást, kiegyensúlyozva ezzel a szerződésben foglalt lakások száma és a valós fogyasztószám közötti különbséget - fogalmazott Kolozsváry. Az RFV ME által beígért, a következő hónapokban megvalósuló, a hálózat korszerűsítését és a veszteségek mérséklését célzó beruházásoknak köszönhetően a következő fűtési szezonban az önkormányzati hozzájárulás ismét az eredeti szerződésben foglalt szintre csökken - tette hozzá Kolozsváry. A politikus szerint a vállalat és a város is arra számít, hogy a korábban nagy számban levált fogyasztók - az ellátás magas színvonalát látva - visszacsatlakoznak a hálózatra.


Ezt lapunk kérdésére Kassai Ákos, az RFV vezérigazgatója is megerősítette, hozzátéve: amióta átvették a szolgáltatást, egyetlen leválás sem történt. A társaság üzleti tervében - 15 ezer fogyasztó mellett - évi 3,4 milliárd forint árbevétellel és 1,2 milliárd forint összegű EBITDA-val számolt. A feltételezettnél alacsonyabb fogyasztószám az EBITDA-ra nem lesz hatással, frissített árbevételi kalkulációval és az ügyfelek számának alakulására vonatkozó prognózissal a fűtési szezon után áll elő az RFV - mondta Kassai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!