A jövő szerdai kötvénycsere aukció egyelőre kísérleti jellegű, mondta Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese szerdán az MTI-nek. Kérdésre hozzátette, a kötvénycsere aukció nem helyettesíti a már régóta folyó visszavásárlási aukciókat (ezekben az ÁKK pénzért vásárol vissza lejárat előtt a papírokból), és nem érinti a kötvényaukciókat sem. A csereaukció lehetőséget kínál a befektetőknek kötvényportfoliójuk átalakítására, tisztítására, mondta Borbély. Az ÁKK már áprilisban, a rendszeres kötvényaukciók újra-indításakor közölte, hogy terveiben szerepel kötvénycsere aukciók bevezetése -- ezekben a befektetők a kötvényért nem készpénzzel, hanem kötvénnyel fizetnek. Az adósságkezelő az aukció reggelén fogja honlapján és a BÉT honlapján közzétenni, hogy a 2011/C kötvényeket milyen bruttó árfolyamon számítja be fizetségként. Az aukción megvételre kínált 2014/C kötvényből az első kibocsátás 2003 júniusában volt. A sorozatból 2004 júniusában volt az utolsó aukció. A sorozatból piacon lévő állomány az ÁKK október 31-i adata szerint 401 milliárd forint. A 2014/C kötvények évi 5,5 százalékos kamatot fizetnek, és 2014 február 12-én járnak le. A jövő szerdán fizetségként használandó 2011/C sorozatból az első kibocsátás 2008 januárjában volt, és tavaly szeptemberig kínálták aukciókon. Az október végi adatok szerint e kötvényekből névértéken 511 milliárd forintnyi van a piacon. A 2011/C sorozat éves kamata 6,75 százalék, lejárata 2011 április 22-én lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!