A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A jelek szerint a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése szempontjából kibérelte az utolsó helyet a régiós rangsorban. A német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank friss felmérésében, amelynek során 76, a régióval foglalkozó befektetési szakember véleményét kérdezték meg, a magyar gazdaság állapota mínusz 69,6 pontot kapott, amely messze a legalacsonyabb a régiós országok között, az utolsó előtti helyen szereplő Horvátország pontszáma mínusz 58 pont lett. Miközben az utolsó hely a magyar gazdaság számára már hosszú hónapok óta ki van bérelve a ranglistán, új (mindössze néhány hónapja megfigyelhető) jelenség, hogy az eurózóna átlagától is megindult a leszakadásunk (az euróövezet pontszáma mínusz 54 pont). A rossz magyar szereplés mellett egyébként megfigyelhető, hogy az egész régió megítélése romlik az utóbbi hónapokban, s most már az eddig éllovasnak számító lengyel gazdaság is átcsúszott a negatív zónába.

Ezúttal nincsen jó hír a rossz hírben, az elmúlt években ugyanis rendszeresen megfigyelhető volt, hogy a kilátások tekintetében jó helyen szerepelt a magyar gazdaság, azaz a szakemberek reménykedtek abban, hogy a siralmas gazdasági teljesítményt hamarosan masszív fellendülés követheti. Most azonban ebben a rangsorban csak az igen szegényes középmezőnyben kaptunk helyet, enyhén pozitív, plusz 8,8-as pontszámmal.

Hónapok óta az utolsó helyen vagyunk

Ha valaki hisz az ellentét-analízisben, azaz arra számít, hogy ha egy eszköztől irtóznak a piaci szereplők, akkor annak árfolyama talán erősödésre lehet ítélve, akkor lehet, hogy jók a forint kilátásai. A magyar deviza a régióban már hónapok óta az utolsó helyen szerepel a felmérésben, azaz ennek a gyengülésére számítanak a legtöbben. Jelenleg a szakemberek nettó 32,4 százaléka várja a forint gyengülését, ez 4 százalékpontot meghaladó romlás az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest. A monetáris tanács lépései eközben megtették a hatásukat a szereplők kamatvárakozásaira is, nettó 60 százalék várja a rövid és 10 százalék a hosszú távú forintkamatok mérséklődését. Ugyanakkor az inflációs várakozások mérséklődtek valamelyest, a megkérdezettek nettó 32,2 százaléka számít a pénzromlás ütemének csökkenésére, ez 4 százalékponttal magasabb az előző havi értéknél.

Kép: Napi grafikonok (A nagyobb képért kattintson!)

Valószínűleg nem a magyar gazdaság, hanem a nemzetközi piacokon uralkodó kedvező hangulat az, ami miatt javult a BUX várható teljesítményére adott szavazatok egyenlege. A szakértők 56 százaléka számít arra, hogy fél év múlva magasabban áll majd a magyar részvényindex, mint jelenleg, ez tavaly nyár óta a legmagasabb értéket jelenti, 24 százalékuk szerint viszont csökkenhetnek a magyar részvényárfolyamok ezen az időtávon. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,3 fölé ugrott egy hónap alatt 1,6-ről. Ez az érték hangulati "senki földjének" tekinthető. Se nem annyira optimista, hogy emiatt kelljen áreséstől félni, se nem annyira pesszimista, hogy emiatt az elmúlt hetekben beindult korrekció megállására kelljen számítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!