A tavasz első jelei mutatkoznak a német gazdaságban, legalábbis a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet legújabb elemzése szerint.

Kedden közölték: a gazdasági várakozások mutatója Európa legnagyobb nyugati gazdaságában a lejtmenetben töltött hónapok után márciusban ismét emelkedést mutat.

Eszerint az üzleti szereplők összesített, havi bizalmi indexe 31,7 ponton áll jelenleg, ami február közepéhez képest 11,8 százalékpontos növekedésről tanúskodik – a kedvezőbb kilátások például a mélyrepülésben lévő építőiparban is megjelentek.

Viszonyításképpen: januárban a bizalmi index még 15,2 ponton állt, míg tavaly novemberben csak 9,8 pontra mérték a gazdasággal szembeni várakozásokat Németországban.

Bíznak a kamatcsökkentésben

Az óvatos optimizmus egyelőre inkább a jövőre irányul, és erős összefüggésben van azzal, hogy a gazdasági aktorok a következő hónapokban számítanak az Európai Központi Bank (EKB) kamatcsökkentéseire.

A jelenlegi helyzet megítélése ugyanis csak csekély mértékű, 1,2 százalékos erősödésről szól és még mindig mínuszban van (–80,5 pont).

A Németországgal szemben támasztott gazdasági várakozások jelentősen nőnek. A megkérdezettek több mint 80 százaléka azt feltételezi, hogy az EKB a következő hat hónapban csökkenti a kamatokat. Ez lehet a magyarázata a német építőipar optimistább hozzáállásának is – mutatott rá a prognózis főbb tendenciáira Prof. Achim Wambach, a ZEW elnöke.

Megemlítette: mérhető hatás, hogy a német exportszektor profitál a Kínával szemben megnövekedett gazdasági várakozásokból és a dollár euróval szembeni árfolyamvárakozásának csökkenéséből.

Júniusban léphet az EKB

Az euróinfláció meglepően jelentős csökkenése és a rossz gazdasági adatok miatt az EKB júniusi ülésén egyre nagyobb a kamatcsökkentés valószínűsége. Ennek előfeltétele, hogy a két százalékos határhoz közelebb kerüljön a maginfláció is, ami az energiától és élelmiszerektől megtisztítva februárban még bő három százalékon állt – közölte korábban a ZEW Mannheim kutatásvezetője, Friedrich Heinemann. A Heidelbergi Egyetem professzora szerint az alacsonyabb kamatlábak nemcsak a pénzügyminisztereket segítenék a kiterjedt kötvénykibocsátásuk finanszírozásában, hanem a jegybankoknak is könnyítést jelentenének, és például csökkentenék a Bundesbank, illetve az EKB magas veszteségeit a magas kamatozású bankbetétek és az alacsony kamatozású államkötvények után. Ezért szükséges, hogy az EKB kormányzótanácsa egyre inkább támogassa az új kamatcsökkentési ciklust – állapította meg.

Erős várakozások az eurózónában

Ezzel együtt a ZEW vezetője visszafogottságra intett a friss, bíztató eredmény kapcsán, kiemelve, hogy a gazdaság általános helyzetértékelése továbbra is nagyon alacsony szinten van, ez pedig a megnövekedett elvárásokat egy „kicsit más perspektívába helyezi”.

Az eurózóna gazdasági fejlődésével kapcsolatban elmondta: a pénzpiaci szakértők várakozásai nőnek, ami a számok szintjén a jelenlegi, +33,5 pontos értékkel a februári indexhez képest 8,5 százalékpontos fejlődést mutat.

Az eurózónára vonatkozó, jelenlegi helyzetmutató viszont egyelőre ugyancsak hűti a kedélyeket, mivel 1,4 ponttal –54,8 pontra csökkent a ZEW márciusi felmérésében.