Alaposan elfordultak a részvényektől az amerikai befektetők az elmúlt hetek során, legalábbis erre enged következtetni az Aktív Alapkezelők Amerikai Szövetségének (NAAIM) legfrissebb felmérése. Az felmérés adatai szerint a hét közepére a tagjaik körében 33,14 százalékosra csökkent a kezelt portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában, szeptember első napjaiban még 80 százalékos volt ez az arány.

Az e héten mért adatnál alacsonyabb értékre utoljára 2012 nyarán volt példa, akkor az S&P 500-as index 1310 pont körül járt, a szövetség által mért mutató akkor 28 százalékig csökkent. A mostani nagyon alacsony érték még nem jelenti azt, hogy a jelenlegi szintekről bizonyosan pozitív fordulatra lehetne számítani a részvénypiacon, azonban jelzi, hogy a befektetők portfóliói nem túlfeszítettek vételi irányban, s elvileg van a partvonalon megfelelő mennyiségű tartalék ahhoz, hogy ha megindulna a pozitív fordulat a piacon, azt támogatni tudja.

Portfóliók kitettsége és S&P 500
Kép: Napi.hu


Mivel a szövetség tagjai között sok az olyan, akiknek a portfóliója csak a vételi oldalon enged kitettséget a részvények irányában, ezért a felmérés eredménye nagyon ritkán jut el a nagyon szélsőséges helyzetet jelentő negatív tartományba. Ez azt jelezné, hogy a tagok portfóliói tőkeáttételes short pozícióban vannak az amerikai részvények irányában. Erre a felmérés 8 éves történetében mindössze három alkalommal volt példa.

Az első ilyen helyzet a 2002-2007-es bikapiac végét jelentő első masszívabb eladási hullám végén alakult ki. A második 2008 őszén, a Lehman-csőd után. A harmadik az európai adósságválság mélypontján, 2011-ben. Az ilyen helyzetekben általában vagy egy több hónapig tartó emelkedés, vagy egy tartósabb bikapiaci fordulat következett be az amerikai tőzsdéken.

A rossz hangulat ugyanakkor egyelőre nem ragadt át a profi tőkepiaci hírlevélírókra, legalábbis ezt mutatja az Investors Intelligence felmérése. Körükben a részvényvásárlást és részvényeladást javasló szakértők aránya még mindig 3 felett tartózkodik, ami még mindig közel van a szélsőségesen optimista tartományhoz. A bull/bear aránya a hét elején 3,23 volt, ami magasabb az egy héttel korábbi 3,15-nél. Érdemes megfigyelni, hogy a mutató magas értékét inkább a medvék kapitulációjának lehet köszönni, arányuk a felmérésben mindössze 14,1 százalékos. Ilyen alacsony értékre alig akad példa a felmérés több évtizedes múltjában, idén nyarat megelőzően utoljára az 1987-es összeomlást megelőző néhány hétben  csökkent le ennyire a pesszimisták aránya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!