Sokat változott a piac 34 év alatt, amióta az Equilor Befektetési Zrt. a piacon van, de ez érthető, miután kezdetben a rendszerváltás, a világgazdaságba integrálódás időszaka zajlott rengeteg hazai tőzsdei lehetőséggel, a nemzetközi piaci helyzet pedig egyszerűbbnek tűnt. Ez azonban lehet, hogy csak az információ mostani gyorsabb terjedése miatt volt így: a délszláv háborúk idején súlyosabb volt talán a helyzet, mint most Ukrajnában, mégis alig foglalkozott vele valaki akár makrogazdasági, akár tőkepici szempontból.

Döntő jelentőségű választások

Az idei év tekintetében Árokszállási Zoltán vezető elemző kiemelte, hogy világszerte választások lesznek, melyek a legfontosabb térségeket érintik: az Európai Parlamenti választások, majd az indiai választások. India már a világ legnépesebb országa, közel másfél milliárd lakossal, egyúttal a világ leggyorsabban növekedő jelentős gazdasága. Végül az amerikai elnökválasztás, amely a világ első számú gazdasági hatalmát és egyben harmadik legnépesebb országát érinti.

Egy fontos választás már lezajlott Tajvanon, ami elvileg kis terület, de mégis a világ második gazdaságát és legnépesebb országát, Kínát érinti, hisz saját részének tekinti Tajvant, amely azonban eltérő gazdasági és politikai rendszerben él, demokratikusan választ vezetőt, és sokkal fejlettebb, mint az anyaország. Ezt a kvázi független létét az USA védi, segíti, és egy állandó kérdés, hogy Kína elfogadja-e ezt a helyzetet, mindenesetre a piacok egy lehetséges konfliktushelyzetként értékelik.

Költségvetés, kamat-, és hozamszint

Ami a hazai helyzetet illeti: kérdés, hogy a második félévben is kitarthat-e a dezinflációs irány a költségvetés helyzete, illetve a várható reálbéremelkedés miatt. A költségvetés hiánya 5 százalékos szint körül igen nagy, ez persze javulhat például az energiaárak csökkenésével, illetve a kamatkiadások jövő évi mérséklődésével. A túlzott deficit eljárás nem fenyeget, mert egyes tételek, mint a honvédelmi kiadások kikerülhetnek a számításból.

A monetáris politikában az a kérdés, hogy hol lassíthatja le az MNB a kamatcsökkentést. 7 százalékig gyorsan haladhat, onnan már az infláció alakulása határozza meg a további lehetőségeket. Ami az állampapír hozamokat illeti, az elemző nem lát rövidtávon jelentősebb csökkenést (a 10 éves hozam sokat csökkent az elmúlt időben, 7,6-ról 5,6 százalékra, ezzel meg is közelítette a lengyel szintet). 

Külső környezet

Az amerikai gazdasági helyzetet illetően úgy tűnik, hogy az infláció csökkenésével nem következett be a gazdaság lelassulása, így reális, hogy puha földet érés történik, vagy akár nem is lesz földet érés, a gazdaság érdemi visszaesés nélkül átvészeli az inflációcsökkenés időszakát. Európában a német feldolgozóipar gyengélkedik, ugyanakkor más uniós országok kedvezőbb képet mutatnak.

Részvénypiacok

A részvénytőzsdék közül az amerikai piacot Árokszállási Zoltán kissé túlértékeltnek tartja az európai piacokkal összehasonlítva, ez elsősorban a nagyobb cégek papírjaira vonatkozik, a kisebb részvényeket magába foglaló Russel 2000 index komponenseinél ez kevésbé jellemző. A hazai tőzsdén az OTP teljesít remekül: a fundamentumok erősödnek, az infláció csökkenése kedvező a banknak, és nemzetközi leánybankjai többségében szép profitot termelnek.

A másik remekül teljesítő papír a Telekom, melynek árfolyama egy év alatt több mint megduplázódott. Az adóteher csökkent, az árazási erő komoly (15 százalékos áremelés), erős a cég helyzete a hazai piacon. Az intézményi befektetők elégedettnek tűnnek a részvényesi visszajuttatásokkal (osztalék, sajátrészvény-vásárlás), a csökkenő hazai kamat-, és hozamszint felértékeli a Telekom által kínált hozamot.

A Mol és a Richter kevésbé volt izgalmas az utóbbi időben, jóllehet árfolyamuk nem áll rosszul: a Richter alig marad el örökös csúcsától, a Mol is csak ritkán volt érdemben feljebb. A Molt alapvetően újra olajrészvénynek tekintik (korábban felmerült, hogy kiskereskedelmi szerepe lesz jelentős), a Richter esetében pedig továbbra is a Vraylar a húzóerő, de ez már sok éve így van, ezért teljesen beárazódott.

Jó lehetőségekre várva

Mi után a részvénypiacok egy része túlárazott, az Equilor szerint érdemes szárazan tartani egy ki puskaport, vagyis likvid eszközökkel, készpénzzel rendelkezni, mert a jelenlegi helyzet könnyen előfordulhat, hogy valamilyen váratlan jó lehetőség kínálkozik akár valamelyik szektorban, akár a tőzsdéken egy heves visszaesés esetén, amikor egyes papírok alulértékeltté válhatnak. Amit most is viszonylag kedvező lehetőségnek tartanak a részvénypiacon, az a régiós, kelet-közép európai bankszektor: ezek papírjai olcsónak tekinthetők, miközben a régió országaiban idén és jövőre viszonylag magas gazdasági növekedés várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!