Az MNB képviselője teljes mellszélességgel a fizetés mellett van, a brókercégek és a bankszövetség véleménye tegnap még eltért ettől. Úgy vélték, ha az eredeti kötvényekre nem vonatkozott Beva-garancia, a többletkibocsátás árát sem lehetne a többi - vétlen - piaci szereplővel megfizettetni. A tőzsde képviselője inkább a fizetésre hajlott, így piaci megfigyelők úgy vélik, át fog menni az MNB javaslata.

A Beva költségeinek mintegy 86 százalékát - a biztosított állomány után - a bankok viselik, a legnagyobb rész (több, mint a teljes összeg negyede) az OTP-re jut. A nagyobb magán-brókerházakra is milliárdos összeg jut, s még ha öt vagy tíz évre elosztva is. A döntés a következő évtizedre alaposan megterheli a magyar tőkepiacot, amit - magasabb díjak formájában- alighanem a befektetők is érzékelhetnek.

A döntés következtében a forgalom még nagyobb része terelődhet át a külföldi, internetes brókerházak platformjaira, ami végső soron a piac átláthatósága ellen hat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!