A továbbiakban másik bíró tárgyalja az úgynevezett Quaestor-ügyet. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ugyanis határozatában 2022. április 30-ával megszüntette az ügyben eljáró kúriai bíró kirendelését a Fővárosi Törvényszékre. 

Mivel a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetése és a kollégium tagjai is különös gondot fordítanak a soronkívüliség követelményeire, ezért az úgynevezett átszignálást követően az új bíró már meg is kezdte a felkészülést. A tárgyalás egyszerűsített megismétlésének szabályai szerint az eljárás legkésőbb 2022 októberében fog folytatódni a Fővárosi Törvényszéken - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A Quaestor Értékpapír Zrt.-vel kapcsolatos botrány 2015 márciusában robbant ki, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata kiderítette, hogy a brókercég 210 milliárd forintnyi kötvényt adott el döntő részben kisbefektetőknek, ennek a nagy része, mintegy 150 milliárd forintnyi pedig fiktív kötvény volt. A befektetők többségét külön törvény alapján kártalanították.

A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a 11 vádlott terhére. A bűnszervezetet irányító Tarsoly Csabát 753 rendbeli cselekménnyel vádolják, ezek alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki. A Quaestor-cégcsoport mintegy félszáz gazdasági társaságból állt.

Hét éve húzódik az eljárás, felgyorsítanák

Fővárosi Főügyészség az eljárás jelentős elhúzódásának elkerülése érdekében nemrég indítványozta a büntetőjogi felelősségre vonást érdemben nem érintő ügyrészek megszüntetését a büntetőeljárási törvény rendelkezése alapján. A törvény szerint ugyanis a bíróság az eljárást megszünteti olyan ügyben, illetve ügyrészben, amely olyan bűncselekmény miatt folyik, amelynek a vád tárgyává tett jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény mellett a felelősségre vonás szempontjából nincs jelentősége.

A rendelkezés célja a büntetőeljárás egyszerűsítése, ezáltal az eljárás gyorsításának elősegítése, mindemellett a pergazdaságosságot is szolgálja, mivel a megszüntetéssel érintett bűncselekmény miatt nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni.

A Quaestor-ügyben eddig lefolytatott bizonyítási eljárás alapján egyértelmű, hogy az 50 millió forint alatti kárt okozó bűncselekményeket érintő bizonyítás a továbbiakban jelentős időt venne igénybe. A vádemelés óta eltelt időben a bűncselekményekben érintett sértettek döntő többségének (84 százalék) a büntetőeljárásban figyelembe vehető kára részben vagy teljes egészben megtérült. E cselekményeknél a meg nem térült kár összege a teljes vád tárgyává tett mintegy 72 milliárd forintos elkövetési érték 0,3 százaléka.