Rendkívüli kormányinfó Nagy Márton miniszterrel

Rendkívüli kormányinfó Nagy Márton miniszterrel

Hamarosan kezdődik a szombati kormányinfó. Ezen jelen lesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellet. Korábban az új tárcavezető jelentette be a halasztott fizetési megállapodást a Gazprommal, előtte pedig a különadók bevezetését a nyár elején.

10:41
október
22.

Mikor kezdődik a rendkívüli kormányzati tájékoztató?

A pénteken küldött meghívó szerint a szombati rendkívüli sajtótájékoztató 11:30-kor kezdődik, azonban az elmúlt időszakban mindig néhány perc késéssel kezdődött az esemény. 

Ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lesz jelen.

A kormány előzetesen nem közölte, hogy mi lesz a bejelentés témája. Az idén azonban többször is hétvégén jelentettek be fontos intézkedéseket. Legutóbb augusztusban például ekkor tisztáztak, hogy csak a magán tulajdonban lévő, magyar forgalmi engedélyekkel rendelkező autók vehetik igényben a 480 liter/forintos hatósági áras tankolási lehetőséget.

12:12
október
22.

Ez egy célzott beavatkozás

Szerző: Rácz Gergő

Nagy Márton szerint ezt más mint a korábbi támogatás, most oda megy a pénz, ahol kell. A Széchenyi-kártya új formására gondol.

12:07
október
22.

Nagy Márton: el kell kerülni a sorozatos cégbedőlést

Szerző: Rácz Gergő


Tőkeigényes a vállalati szektor, ehhez kell most a potenciálisan válságosba forduló időszakban támogatást adni.

12:05
október
22.

Nagyon kedvező az 5 százalékos támogatás

Szerző: Rácz Gergő


Nagy Márton szerint a mostani bankközi kamatokhoz mérten nagyon jók a most kitalálta feltételeket.

12:04
október
22.

Gulyás Gergely: Iszonyatosan hektikusak az energiaárak

Szerző:

Azt látjuk, hogy ezt a szankciók okozzák, és ehhez időt is kell még hagyni, remélhetőleg rendeződik.

11:59
október
22.

Gulyás Gergely: Folytatjuk az árstopokat, ez most már a kkv-kra is vonatkozik

Szerző: Rácz Gergő

Uniós és gazdasági kérdéseket is elemzett a héten kormány. Meghosszabbítja egyúttal a Széchenyi programot is

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a szombatra meghirdetett kormányinfón

November 15-től kerülnek vissza a referencia időpontra. A kis- és közepes vállalkozásoknak a június 28-ai szinten, 7,78 százalékon fixálják a hiteleket az Orbán-kormány döntése értelmében.

Nagy Márton és Gulyás Gergely miniszterek a szombati kormányinfón.
Nagy Márton és Gulyás Gergely miniszterek a szombati kormányinfón.
Kép: MTI Fotó, Bruzák Noémi

 

11:57
október
22.

Újabb, 6 kategóriás szintre bővül a Széchenyi kártya

Szerző:


Nagy Márton elmondása szerint zajlanak a részletek kidolgozásai.

11:45
október
22.

Gulyás Gergely: Folytatjuk az árstopokat, ez most már a kkv-kra is vonatkozik

Szerző: Rácz Gergő

Uniós és gazdasági kérdéseket is elemzett a héten kormány. Meghosszabbítja egyúttal a Széchenyi programot is.

11:14
október
22.

Mi a helyzet az EU-s forrásokkal?

A Magyarország ellen áprilisban formálisan megindított jogállamisági eljárás októberre révbe ért: az Európai Tanácsban a pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, hogy meghosszabbítják a vizsgálati időszakot. 

Október 13-án az két hónapot adtak Magyarországnak, hogy teljesítse a korrupció visszaszorítására vonatkozó követeléseket, azokat a parlament megszavazza. Amíg ez nem történik meg, vagy az Európai Tanács, netán a Bizottság nem találja elégségesnek a lépéseket, az elfogadott jogszabályok nem lesznek elég hatékonyak, akkor a kohéziós források 65 százaléka, vagyis mintegy 3000-3200 milliárd forintnyi uniós forrás marad felfüggesztve.

A szombati rendkívüli kormányinfón várhatóan Nagy Márton és Gulyás Gergely miniszterek bővebb tájékoztatást adnak arról, hogy állnak a hétéves költségvetés támogatásairól szóló EU-s egyeztetések.

10:51
október
22.

EU-csúcs után, gyármentés előtt

Csütörtökön és pénteken az Európai Unió tagállamai csúcsztalálkozót tartottak, ahol a fő téma a gáz- és energiaárak szabályozása volt. A kormány kezdettől ellenezte, hogy gázársapkát vezessenek be, de igazából az Európai Bizottság sem támogatott egy ilyen javaslatot, ahogy Németország, Hollandia és Dánia sem. Így egyelőre csak a gáztőzsdék árfolyamplafonjának és az LNG-árazását meghatározó mechanizmusokról döntöttek. A kormány szerint Magyarország mentességet kapott, de mint részletesen megírtuk, eredendően sem célozták a hosszútávú gázszerződéseket.

Jön a gyármentés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a rendkívüli kormányinfó előtt jelentette be, hogy november 2-án gyármentő programot indít az Orbán Viktor vezette kabinet. A közlése szerint első sorban a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit támogatják. Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos rézsaránnyal.

Összesen 150 milliárd forintos keretet határoznak meg a gyármentéshez, a minimum 200 millió forintos fejlesztéseket segítik, ha a társaságok bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat. A legmagasabb támogatási összeg 6 milliárd forint lesz.

Szijjártó Péter külügyminiszter.
Szijjártó Péter külügyminiszter.
Kép: MTI Fotó, Balázs Attila
10:45
október
22.

Mit jelenthet be a kormány?

Szerző: Rácz Gergő

A rendkívüli tájékoztatás Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követi, aki az uniós csúcs után azt közölte, hogy mentesített az országot a szankciók által előhozott energiaválságtól.

Nem sokkal előtte előírta, hogy a drasztikusan emelkedő inflációt is le kell vágni minden illetékes szervet, erre utasította a Pénzügyminisztériumot, és invitálta a Magyar Nemzeti Bankot.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Rendkívüli kormányinfó Nagy Márton miniszterrel

Hamarosan kezdődik a szombati kormányinfó. Ezen jelen lesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellet. Korábban az új tárcavezető jelentette...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.