A BP Plc arra kényszerülhet, hogy értékesítse részesedését a világ néhány legmagasabbra értékelt olajlelőhelyében, mivel a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárítása, az ezzel kapcsolatos bírságok és az ügyhöz kötődő kártérítések irdatlan összegbe kerülhetnek - írja a Bloomberg.

Az eladósorba kerülő vagyonelemek között lehet a BP 26 százalékos részesedése az alaszkai Prudhoe Bay olajmezőben, amely az USA legnagyobb feltárás alatt levő lelőhelye. A vevő megtalálásával nem lesz gond: a zsíros olajforrás vonzó lehet a China National Petroleumnak, a kínai állami olajvállalatnak, az Occidental Petroleumnak és másoknak - mondták a Bloombergnek elemzők.

A BP kénytelen lesz hozzányúlni a családi ezüsthöz, mivel nem tud annyi pénzt keresni, ami elég a termelés bővítéséhez, az új lelőhelyek feltárásához és a Mexikói-öbölben okozott tragédia következményeinek felszámolásához - nyilatkozta Douglas Ober olajipari szakértő.

A BP felvásárlása egyelőre nem valószínű, mivel a társaság értéke ugyan több mint egyharmadával csökkent az olajplatform április végi felrobbanása óta, de a katasztrófát követő perek akár egy évtizedig is bizonytalanságot kelthetnek. Így nem látható előre, hogy mekkora lesz a kártérítések végső cechje.

A Credit Suisse tegnap 37 milliárd dolláros végső becslést adott a teljes költségekre, ami közel kilencszer annyi, mint amennyit az Exxon Mobilnak ki kellett csengetnie a Valdez tankhajó 1989-es alaszkai katasztrófája után. A mostani tragédiáig az volt az USA történetének legnagyobb olajkatasztrófája.

Az olajmulti jelenleg a kitörés kordában tartására indított legújabb tervének első lépcsőjével bajlódik, próbálja levágni a tenger fenekén lévő kútfő megrongálódott részét. Ezt követően megkísérelhetik a kitörő olaj 90 százalékát elszívó harangfejet ráilleszteni. Ha ez nem sikerül, akkor a két kiváltó olajfúrásban lehet már bízni, amelyek viszont csak augusztusra készülnek el.