Éppen hogy csak elkerült egy újabb nagy bankválságot Oroszország, miután a Central Bank of Russia (CRB) november 20-án bezárta a hárommillió bankkártya-tulajdonossal rendelkező Mater Bankot, mondván: pénzmosással foglalkozott és ellopta betétesei pénzét. A bne hírportál forrásai szerint a nagyobb bankok azonnal csökkentették a kisebbek hitelezési korlátját, ami az égbe lökte a kamatokat a bankközi piacon és beszűkítette mintegy 800 kisebb pénzintézet életfontosságú pénzforrását.

Az ország kisebb bankjainak többsége nem sokkal több tulajdonosa pénzügyeinek intézőjénél. Mivel nincsenek betéteseik és nem férnek hozzá a jegybank olcsó forrásaihoz, teljesen kiszolgáltatottak a bankközi piacon felvehető hiteleknek. Látva a kialakuló pánikot a CRB akcióba lépett.

Nincs feketelista

Elvira Nabiullina, a jegybank nemrégiben kinevezett elnöke (képünkön) november 27-én összehívta a legnagyobb bankok vezetőit, hogy eloszlassa a további bankbezárásokat sejtető piaci pletykákat. Elmondta a bankároknak, hogy a CRB-nek nincs feketelistája a bűnös pénzintézetekről, amelyeket egymás után be kíván zárni, továbbá biztosítani fogják a likviditást az ágazat működéséhez. Helyettesei szintén leszögezték: nem tervezik a bankok működési engedélyének tömeges visszavonását.

Az értekezlet résztvevői azt kérték Nabiullinától, hogy álljon a nyilvánosság elé mindazzal, amit nekik elmondott, mivel a betétesek - akik Oroszországban többször elvesztették megtakarításaikat az elmúlt két évtizedben - máris megkezdték pénzük kivonását a bankokból. Két kisebb pénzintézet kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket, mert kifutott a készpénzből.

Van ok idegeskedni

A jegybanki közlemény megszületett, a kedélyek lecsillapodtak, de az idegeskedés nem múlt el. Az orosz betétbiztosítási alap, amely 700 ezer rubelig (21,9 ezer dollár) garantálja a betétek kifizetését, nem áll valami jól. A tíz legnagyobb bank közül legfeljebb egy, a kisebbek közül négy ügyfeleit lenne képes kártalanítani. Az alapban 185 milliárd rubel (5,8 milliárd dollár) van, ami a teljes biztosított betétállomány 4,1 százalékának kifizetésére lenne elég. A kormány szerint öt százalék lenne a megfelelő arány.

A bankszektor tartalékai szint veszedelmesen alacsonyak. Az orosz gazdaság gyengeségei miatt hagyományosan hiteleik értékének 20 százalékát tartották trezorjaikban biztonsági készpénztartalékként. A gazdaság azonban lassul, ezért növelték lakossági hiteleiket. Jelenleg egyetlen lehetőségük a profitszerzésre. Ehhez azonban hozzá kellett nyúlniuk készleteikhez, így biztonsági mutatójuk 13 százalékra esett.

Fehér lista

A helyzet egyelőre nem kétségbeejtő. A jegybank és a betétbiztosítási alap képes lenne tucatnyi kisebb pénzintézet bedőlését is kezelni, a nagybankok közül viszont egy is kifoghat rajtuk. Ezért a CRB nagyobb hangsúlyt fektet a rendszerszinten fontos pénzintézetekre: megjelentett egy 25-ös listát azokról a bankokról, amelyeket túl nagynak tart ahhoz, hogy bedőljenek, következésképp ezeket mindenképpen megmentené egy csőd közeli helyzet esetén

Ezeknek a bankoknak a kezében van az orosz bankrendszer eszközeinek majdnem háromnegyede. A listán állami és magánbankok is vannak. Ilyen értemben garantált védelmük azt jelenti, hogy az előbbieket eleve védő állami tulajdonhoz hasonló ernyőt feszítettek ki a pénzintézetek tágabb köre fölé.

Bankcsődhullámok

Az orosz jegybank 2004 tavaszán kisebb bankpánikot okozott, amikor pénzmosás és a betétesek kifosztása vádjával váratlanul bezárta a Szodbiznyesbankot. A lépést azonnal feketelistáról szóló pletykák követték, összeomlott a pénzintézetek egymás iráni bizalma, és lefagyott a bankközi hitelpiac. Akkor lassabban reagált a válságra a CRB, így nagyobbak voltak a károk.

A pénzügyi válság idején a Bank of Moscow ment csődbe, miután vezetői több millió dollárt talicskázta ki belőle. A pénzintézetet 14 milliárd dolláros állami tőkeinjekció segítségével megvette a VTB Bank - az összeg nagyobb volt, mint a teljes pénzügyi szektor megmentésére fordított kormányzati forrás. A vezérigazgató, aki tagadja a vádakat, emigrált, és ma luxuskörülmények között él Londonban.

Ezek az esetek is megmutatják, mit jelent Oroszországban a pénzügyi felügyelet erősítése. Mindenekelőtt meg kell értetni a bankvezetőkkel, hogy nem természetes dolog az ügyfelek pénzének eltulajdonítása.