A japán kormány és az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) kezelt, radioaktív, szennyezett víz tengerbe enegedéséről döntött: jövő tavasszal megkezdik a kibocsátást a Csendes-óceán partjaitól mintegy 1 kilométerre fekvő Fukusima prefektúra területén. A víz nehezen eltávolítható tríciumot tartalmaz a megengedett határérték alatt, de tovább hígítják majd a kiengedés előtt.

A TEPCO a Fukusima Daiicsi erőműnek otthont adó települések hozzájárulásának megszerzése után kezdi meg a kibocsátó létesítmények építését, de a japán halászközösségek ellenzik a tervet, mert félnek attól, hogy az emberek nem vásárolnak majd japán halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket félve a radioaktivitástól. Kína és Dél-Korea is aggodalmát fejezte ki a kibocsátással kapcsolatban, és ellenezte azt.

A TEPCO által a prefektúrával, valamint Okuma és Futaba településekkel aláírt megállapodása szerint az üzemeltetőnek be kell szereznie az érintettek beleegyezését, mielőtt olyan létesítményeket építene, amelyek radioaktív anyagokkal szennyezhetik a területüket. Decemberben a TEPCO hivatalosan kérte a nukleáris szabályozó hatóságtól a terv értékelését, amelynek értelmében a vállalat egy víz alatti alagúton keresztül bocsátja ki a vizet, miután azt tengervízzel a japán szabályozás által megengedett koncentráció 1:40-es arányában hígította – írja a Nikkei Asia.

Még évtizedekig engednek ki szennyezett vizet Fukusimából

Várhatóan több évtizedbe telik, amíg a víz kibocsátása befejeződik, amelyet egy fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel kezeltek, amely a trícium kivételével eltávolítja a radionuklidokat. Májusban a szabályozó hatóság zöld utat adott a hígító létesítmény specifikációinak, valamint a kezelt víz kibocsátásának leállítására kidolgozott veszélyhelyzeti tervnek. Utóbbi kiterjed többek között a földrengések és a cunami elleni intézkedésekre is, vagyis a ritkább természeti jelenségek esetében is zavartalanul működhetne az üzem csökkentve egy újabb katasztrófa esélyét.

A szabályozó hatósághoz mintegy 1200 beadvány érkezett a nyilvánosság tagjaitól a tervvel kapcsolatos véleményükről. Az egyik javaslat az volt, hogy a szabályozó hatóságnak „világosan el kellene magyaráznia a nyilvánosságnak, hogy a terv biztonságos”. Egy másik javaslat pedig azt kéri, legyenek alternatívák a kiengedés helyett, például növeljék meg a tárolótartályok térfogatát.

Fuketa Tojosi, a nukleáris szabályozó hatóság elnöke egy pénteki ügynökségi ülésen azt mondta, hogy a TEPCO-nak meg kell próbálnia csökkenteni a radioaktív anyagokkal szennyezett víz mennyiségét, és racionalizálni kell a kibocsátást, mivel a kezelt víz tríciumkoncentrációjának mérése időbe telik.

A 2011. március 11-én bekövetkezett hatalmas földrengés és szökőár magolvadást okozott a tengerparti erőmű több atomreaktorában. A megolvadt fűtőelemek hűtése érdekében bepumpált, szennyezett víz felhalmozódott a komplexumban, és keveredett az esővízzel és a talajvízzel is a helyszínen.