A világ legnagyobb elektromos teljesítményű atomerőműve 2012 óta nem üzemel, miután az egy évvel korábbi fukusimai katasztrófa miatt japán összes atomerőművét leállították. A tulajdonos Tokyo Electric Power Company (Tepco) az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében szeretné újraindítani az erőművet.

A Nukleáris Szabályozási Hatóság (NRA) 2021-ben tiltotta el a Tepco-t az atomerőmű üzemeltetésésétől a biztonságot érintő jogszabálysértések, többek között nukleáris anyagok védelmének elmulasztása és az illetéktelen személyzet érzékeny helyekhez való hozzáférése elleni védelem hiánya miatt. A korrekciós intézkedést elrendelő határozat megtiltotta, hogy a Tepco üzemanyag rudakat töltsön a reaktorokba, illetve hogy uránt szállítson az erőműbe, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a működést – írja a Reuters.

A biztonsági rendszer minőségének javulására hivatkozva az NRA felülvizsgálta a rendelkezést, amely lehetővé tette, hogy a közüzemi társaság az erőműnek otthont adó Kariwa falu, Kashiwazaki város, illetve Niigata prefektúra beleegyezését kérje az újraindításhoz.

A döntés bejelentését követően a Tepco közölte, hogy a japán kormány segítségével folytatja erőfeszítéseit a helyi közösség és társadalom bizalmának visszaszerzése érdekében. A nyersanyagokban szegény Japán az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében szeretne több atomerőművet üzembe helyezni.

(Gyurka Eszter)

 

 

 

Folytatódik a fukusimai tisztított radioaktív szennyvíz kiengedése

Japán kiengedi a létesítményt 2011-ben sújtó szökőár óta felgyülemlett 1,34 millió tonna szennyvíz egy részét, amely szerinte nem jelent egészségügyi kockázatot.
Bővebben--->