A politikus egyben optimizmusának adott hangot, hogy "inkább előbb, mint később" megegyezés születhet Barack Obama elnökkel a konszolidációs csomagról, amelynek köszönhetően elkerülhetővé válnak azok a - költségvetési szakadék néven ismertté vált, mintegy 600 milliárd dollárnyi - automatikus kiadáscsökkentések és adóemelések, amelyek elemzők szerint recesszióba taszítanák az amerikai gazdaságot.

A bejelentésre markáns pozitív kilengéssel reagáltak az amerikai részvényindexek. A 30 ipari vállalat DJIA indexe közel 1 százalékot erősödve pozitív tartományba lendült.

A mostani bejelentés ellenére a piacok továbbra is aggódnak a tárgyalások kimenetele miatt. Épphogy elmúltak a választási küzdelmek az Egyesült Államokban, a demokrata és republikánus képviselők megosztottak abban, hogy miként lehetne - a drasztikus, automatikus intézkedések nélkül - fenntartható pályára állítani az amerikai államháztartást.

"A gazdaság nem nő majd, ha növelik a jövedelemadó felső két kulcsát"- figyelmeztetett Boehner. Ezzel reagált Barack Obama elnök terveire, hogy a leggazdagabbak is járuljanak hozzá a konszolidáció költségeihez. Az elmúlt napokban több vállalatvezető, többek között a Goldman Sachs bankház vezetője is támogatásáról biztosította Obama elnök terveit.

A deficitcsökkentő intézkedések kidolgozásával megbízott demokrata képviselő, Erskine Bowles szerint a vállalatvezetők komoly tényezőt jelentenek a megállapodás szükségessége mellett érvelők között. "Az egy dolog, ha én beszélek arról, hogy az automatikus intézkedések négy százalékponttal vetik vissza a gazdaság növekedési ütemét (...), de, ha a törvényhozók azt hallják, hogy egyes vállalatok már kevesebb alkalmazottat vesznek fel, és ezt a vállalatvezetőktől hallják, azt gondolom, hogy ez valódi sürgősséget ad annak, hogy valamit kell tennünk" - fogalmazott Bowles.