A kaliforniai határőrség ügynökei azt az utasítást kapták, hogy a Biden-kormány új határőrizeti „szigorítása” ellenére engedjék be az Egyesült Államokba a több mint 100 országból érkező migránsokat – derül ki a New York Post által megszerzett, kiszivárgott feljegyzésből. Hat ország kivételével minden olyan migráns, aki illegálisan lépi át a San Diegó-i határszakaszt, szabadon beengedik az USA-ba.

A feljegyzés szerint csak a Grúziából, Moldovából, Kirgizisztánból, Oroszországból, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból származó felnőtt migránsokat utasítják ki azonnal az Egyesült Államokból.

A többieket egy későbbi bírósági dátummal elengedik, de nem tudnak majd menedékjogot kérni – írta meg az amerikai hírportál a Fox News alapján.

A vám- és határvédelem (CBP) azt is megerősítette, hogy a rendelet csak a San Diegó-i szektorra vonatkozik, amely jelenleg a legforgalmasabb illegális határátlépési szakasz az Egyesült Államokban.

A New York Post által áttekintett határőrségi adatok szerint az elmúlt hétvégén több mint 10 ezer illegális migráns lépte át az USA déli határát, ami azt mutatja, hogy az érkezőket nem tántorították el Joe Biden korlátozásai.

Az amerikai elnök új határvédelmi szabályai múlt szerdán léptek életbe, és azt jelentik, hogy az új menedékkérelmeket addig nem dolgozzák fel, amíg hét egymást követő napon 2500-nál kevesebb illegális határátlépővel nem találkoznak.

Biden új szabályai nem vonatkoznak a kísérő nélküli gyermekekre, az emberkereskedelem áldozataira, továbbá azokra, akik egészségügyi vészhelyzetben vannak, vagy akiknek az életét és biztonságát közvetlen és rendkívüli veszély fenyegeti – mondták el a New York Postnak a határőrök, akik szerint az új végrehajtási rendelet „túl kevés és túl későn érkezett”. Az egyik ügynök szerint ez olyan, „mintha rágógumival próbálnánk betömni a léket a Titanicon”.