A Moody's csütörtöki londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat a "Ba1" szintű hazai és külső kormánykötvény-adósi osztályzatra vonatkozik. A hitelminősítő közölte, hogy a görög besorolás akár több fokozatú visszaminősítése is elképzelhető, ha a felülvizsgálat során a cég annak növekvő kockázatát látja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért görög adósságráta a következő három-öt évben sem fog stabilizálódni.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben. A "három nagy" - Moody's, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül már csak a Fitch sorolja befektetésre ajánlott szintre a görög adósságot, "BBB mínusz" besorolással; igaz, ezt is leminősítést valószínűsítő negatív kilátás egészíti ki.

A "Ba1"-es szintű jelenlegi görög adósbesorolás egy fokozattal gyengébb a Moody's által Magyarországra a múlt heti magyar leminősítés óta érvényben tartott "Baa3"-as osztályzatnál, azonban a magyar besorolás a Moody's listáján - csakúgy, mint a másik két nagy hitelminősítőnél - továbbra is a befektetésre ajánlott sávban van.

A görög osztályzat leminősítési felülvizsgálatának csütörtöki londoni bejelentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy miután nemrégiben jelentősen felfelé módosították a görög eladósodottsági adatokat, növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Görögország képes lesz-e fenntartható szintre csökkenteni adósságrátáját. 

Az Eurostat - az uniós statisztikai hivatal - új adatai szerint Görögország államadósság-rátája tavaly elérte a GDP-érték 126,8 százalékát. Ez 11,7 százalékponttal magasabb a korábbi becslésnél, és a módosítás mértéke csaknem a kétszerese annak, mint amennyire a Moody's előzetesen számított - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég szerint mindemellett a görög államháztartási bevételek növekedése is jelentősen elmaradt tavaly a kitűzött céltól, és ez is hozzájárult az adósságadatok felfelé módosításához. 

Ráadásul a Moody's szerint a konszolidációs program végrehajtásának bizonytalanságai miatt az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről várható további támogatás mértéke és feltételrendszere is bizonytalanabbá vált.

A Moody's közölte: elismeri a görög kormány által a költségvetési konszolidáció végrehajtásában elért "figyelemreméltó" előrelépést, ám az adósságráta jelentős mértékű felfelé irányuló felülvizsgálata, a bevételek gyenge növekedése és a hosszú távú támogatás bizonyosságának hiánya együtt olyan súlyú negatív tényező, amely túltesz az EU/IMF-támogatási csomag bejelentése óta elért megannyi pozitív fejleményen.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legújabb negyedéves összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a piac jelenleg Görögországot tartja a világ második legkockázatosabb adós országának Venezuela után, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára még két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország is felkerült.