A belgrádi Demostat közvélemény-kutató cég június 13-22. között végzett felmérése szerint a szerbek 51 százalék az uniós tagság ellen szavazna egy országos népszavazáson, míg csak 34 százalékuk lenne a csatlakozás mellette. Mintegy 11 százalék mondta, hogy nem venne részt egy ilyen szavazáson, míg 4 százalék bizonytalan – írja a Bloomberg.

Miközben Alekszandar Vučić szerb elnök azon fáradozik, hogy előrevigye az ország EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalásokat, a számok nagy szakadékot mutatnak a szerb közhangulat és az Oroszországgal kapcsolatos nézetek között Európa többi részén. A Kreml ukrajnai inváziójával kapcsolatban megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a NATO nagyrészt hibás, míg körülbelül 10 százalékuk szerint Oroszország nagyrészt vagy teljesen hibás. 

"Az álláspontok szöges ellentétben állnak a legtöbb európai ország nézeteivel" - mondta Srecko Mihailovic, a Demostat vezető kutatója újságíróknak, amikor szerdán Belgrádban bemutatta a felmérés eredményeit. A felmérésben mintegy 1200 válaszadót kérdeztek meg. 

Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Vučić óvatos egyensúlyra törekedett: az ENSZ-ben elítélte az ukrajnai inváziót, de nem fogadta el az Oroszország elleni uniós szankciókat. Folytatta az Oroszországgal kötendő energiaügyi megállapodást, miközben támogatja az uniós tagságot

Putyin a szerbek által kedvelt világ vezetőinek listáján is Putyin állt az élen. Az orosz vezető az első helyen végzett, 40 százalékuk mondta, hogy nagyra értékeli őt. A második helyen Hszi Csin-ping kínai elnök állt 12 százalékkal, míg a francia Emmanuel Macron 11 százalékot kapott. 

Olaf Scholz német kancellár, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök egyenként 3-5 százalék közötti értéket kaptak, míg a többiek kevesebb mint 2 százalékot. A megkérdezettek csaknem ötödének nem volt véleménye. 

Oroszország fenntartotta pozícióját Szerbiában azzal, hogy támogatta az országot Koszovó elismerésének elutasításában. A Koszovóval való viszony rendezése továbbra is feltétele Szerbia uniós törekvéseinek, bár a felmérés szerint a szerbek 64 százaléka szerint ebbe soha nem egyezne bele.