Romániában ismét nekifut a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) a Lugost és Dévát összekötő sztráda Holgya (Hunyad megye) és Marzsina (Temes megye) közti, 9,13 kilométer hosszú szakasza megépítésének - írja a Maszol.

A tervezésre és kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást hamarosan meghirdetik a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerén (SEAP) keresztül.

A dél-erdélyi autópálya ezen szakaszát az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében kívánja finanszírozni a kormány, ami azt jelenti, hogy legkésőbb 2026 augusztusáig át kell adni a forgalomnak. Mivel egy 10 kilométernél rövidebb útról van szó, ez még romániai viszonylatban is könnyen teljesíthető határidőnek tűnik, azonban, tekintettel az előzményekre és a műszaki kihívásokra, ez távolról sincs így.

A CNAIR kilenc éve kínlódik a beruházással, bármiféle kézzelfogható eredmény nélkül. 2013-ban a dél-erdélyi autópálya Déva és Lugos közti szakaszára megkötötték a szerződéseket, azonban időközben módosították a beruházás környezetvédelmi engedélyét.

Holgya és Marzsina közé eredetileg nem terveztek alagutat, az elképzelés az volt, hogy elhordják egy hegy nagy részét, egy hatalmas mesterséges völggyel lényegében kettévágva azt. Az új környezetvédelmi engedély megvétózta ezt az elképzelést, előírva, hogy alagutakkal vágják át a hegyet.