A 2020-as tapasztalatok sokak számára jelentettek kóstolót a nyugdíjas életből, egyben azonban figyelmeztettek is pénzügyeik rendbetételére - írta a a Financial Times nyomán a pénzügyi portál. A brit lap szerint a 2020 tavaszán kitört világjárvány kezdeti sokkját követően a nyugdíjhoz közeledők jobban figyelnek pénzügyi helyzetükre, és arra hogy mennyi pénzre lesz szükségük a visszavonulásuk után.

Sokan pedig, akik kényszerűen megtapasztalták, milyen otthon ülni és nem menni sehová, arra figyelnek, hogy legyen nyugdíjazásuk után elég pénzük minél többet utazni, és élvezni az életet. Ők pénzügyi terveiket úgy alakítják, hogy nagyobb kiadásokra is képesek legyenek korai, „aktív nyugdíjas” éveikben.

A lezárások megkönnyítették annak megbecslését is, hogy milyenek lehetnek későbbi, „passzív nyugdíjas” jövedelemigényeik. A koronavírus-járvány előtt nem igazán kérhettük meg az ügyfeleket, hogy maradjanak egy évig otthon, hogy megnézzék, mennyivel kevesebbet költenek - mondta Michael Martin, a brit Seven Investment Management (7IM) egyik vezetője. A járvány tehát egyfajta teszt is volt arról, hogy mire lehet elég majd a pénzük.

Az egyik legnagyobb amerikai nyugdíjpénztár felmérése szerint a válaszadók 70 százaléka többet spórol, és kevesebbet költ a nem alapvető dolgokra. Valamivel kevesebben, csak 65 százalék bízik abban, hogy képes elérni megtakarítási céljait.

Az Age Wawe tanulmánya szerint a felnőtt gyermekes szülők egynegyede, mintegy 24 millió amerikai nyújtott pénzügyi támogatást felnőtt gyermekeinek. Ez azért meglepő, mert a nyugdíjasok 72 százaléka állítja, hogy egyik legnagyobb félelme, hogy családja számára teherré válik.