Olajplatformok, finomítók, csővezetékek, tankhajók lehetnek a célpontjai azoknak az iráni támadásoknak, amelyeket az amerikai titkosszolgálat szerint az iráni vezetés tervez, a szakértők úgy vélik, az akciók nagyon kiszámíthatatlanok - írja a Wall Street Journal washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva. A perzsa ország hadseregének elit csapatai a Perzsa-öbölben és az övezet tágabb térségében is lecsaphatnak, emellett elképzelhető, hogy aktivizálják az iráni támogatást élvező, más országokban lévő terrorista sejteket.

Biztonságpolitikai elemzők szerint Teherán keresheti a lehetőségét annak, hogy visszavágjon az olajkivitelét jelentősen lefaragó európai-amerikai embargóért. Fokozhatja a hatalmon lévő politikusok idegességét, hogy az ország legfőbb szövetségese, Szíria az összeomlás határára került, és nem lehet kizárni az ottanihoz hasonló belső lázadást. A Pentagon számos esetben figyelmeztetett arra, hogy Irán lezárhatja a világ olajszállításainak ötödét áteresztő Hormuzi-szorost, ám ez válaszcsapást váltana ki az USA-ból, amit nem biztos, hogy szeretnének.

Csípjük meg őket

Az amerikai titkosszolgálat szakértői szerint a perzsa ország bizonyos vezető körei úgy látják, meg lehetne csípni a nemzetközi közösséget úgy is, hogy az vezessen nyílt, kiterjedt katonai konfliktushoz. Ehhez használnák fel az elitalakulatokat és a militáns siíta akciócsoportokat. Nem véletlen, hogy az USA katonai stratégiai vezetése az éleződő szíriai konfliktus ellenére továbbra is Iránt tartja a Közel-Kelet legveszélyesebb pontjának.

A veszélyt egyelőre nem látják közvetlennek. Nincs jele annak, hogy Irán katonai erőket és eszközöket mozgatna olyan pozícióba, ahonnan indulva például megpróbálhatnák elaknásítani a szorost vagy kommandók indulhatnának a tankhajók megtámadására. Ugyanakkor a helyi sajtó és a teheráni parlament egyes képviselőinek megnyilatkozásai azt sejtetik, hogy gondolkodnak a sikeresnek bizonyult embargóra adandó válaszon.

A fene egye meg, nem drágul az olaj

Az irániakat az aggaszthatja leginkább, hogy kieső olajexportjuk ellenére nem drágult jelentősen az olaj. A szoros lezárásával való fenyegetőzésük télen és tavasszal jelentős szerepet játszott abban, hogy az olaj ára beragadt a hordónként százdolláros szinten. Azóta ráadásul átadták az arab emírségek olajvezetékét, amely az öböl elkerülésével juttatja ki a kis államok olaját a tengerpartra. Ez 10-15 százalékkal mérsékli a szoroson áthaladó - könnyű célpontot jelentő - olaj mennyiségét. Nem véletlen, hogy a kommandóakciók egyik feltételezett célpontja ez a vezeték.

A pszichológiai háború része, hogy az amerikaiak kiszivárogtatták: a legmodernebb szimulációs technikákkal vizsgálják, milyen válaszokat adnának az esetleges iráni támadásokra. Emellett egyebek mellett aknamentesítési gyakorlatokat szerveznek szeptemberre - amelyben húsz ország haditengerészete venne részt -, érzékeltetve az irániakkal mennyire gyenge eredményt ígérnek akcióik, illetve milyen nagy árat kellene fizetniük azokért.