A lakosság közel 70 százaléka nem ért egyet az üzletláncokra kivetett különadóval, azt csak a válaszadók 20 százaléka támogatja - derül ki a Go4insight ügynökség felméréséből az Új Szó szerint, de ez sem hatja meg Dankót. A véleménye az, hogy az üzletláncok finanszírozzák a kutatásokat, ezért nekik kedvező eredmények jönnek ki ezeken.

A 2,5 százalékos különadó ötletét egyébként éppen Magyarországtól vette a politikus, ahol szintén különadót kaptak a láncok, igaz ezt az Európai Bizottság sokat bírálta. Danko érvelése is azonos: az üzlethálózatok szerinte hatalmas extra nyereséggel vállalkoznak, a pénzt viszont az anyavállalataiknak küldik külföldre.

A Híd viszont enyhítene a javaslaton, mert túlságosan sok üzletlánc esne a jelenlegi változat alá. "A törvény olyan üzletekre vonatkozna majd, amelyek forgalmának az eredeti 10 helyett 25 százaléka származik élelmiszerből, és legalább két üzlete működik megyeközpontban. Nem érinti majd a szociálisan hátrányos helyzetben levő régiókban működő kis- és középvállalkozásokat és azokat a boltokat, amelyek 80 százalékban saját gyártású termékeit árusítják" - idézik a lapban Gabriela Matecná (SNS) földművelésügyi minisztert.

Az eredeti tervektől évi 150 millió euró adóbevételre számítottak, a tompított változat nagyjából 100 millió eurót jelent majd a büdzsének.