A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés novemberben 3,8 százalékkal növekedett éves összevetésben. Elemzők 3,6 százalékos bővülést valószínűsítettek az októberi 3,5 százalék után.

A bővülés üteme a harmadik leggyengébb azóta, hogy tavaly áprilistól kezdve a kínai ipar visszaállt a növekedési pályára a koronavírus-járvány okozta visszaesés után.

Havi összevetésben novemberben 0,37 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónaphoz képest, míg az év első tizenegy hónapjában a kínai ipar 10,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve - írta az MTI.

A felmérésben vizsgált 41 ipari szektor közül 29 teljesítménye nőtt novemberben. A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték ismét az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke novemberben 112,0 százalék volt éves összehasonlításban, jóllehet ez a növekedés fokozódó mérséklődését jelezte az elmúlt hónapokhoz képest. Az autóipar egészében ugyan változatlanul visszaesést regisztráltak, a zsugorodás éves bázison 7,1 százalékra enyhült az októberi 8,3 százalékhoz képest.

A kiskerforgalom alakulása szintén elmaradt a várakozásoktól a múlt hónapban: 3,9 százalékkal növekedett éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 4,6 százalékkal. A bővülés üteme ezzel a második leggyengébb volt idén, és jelentős lassulást mutatott az októberi, 4,9 százalékhoz képest.

Havi összevetésben a kiskereskedelem forgalma 0,22 százalékkal erősödött októberhez képest, míg az év első tizenegy hónapjában 13,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.

A vendéglátóipar forgalma 2,7 százalékkal zsugorodott éves bázison novemberben az októberi 2,0 százalék bővülést követően. Január-novemberben a vendéglátóipar 21,6 százalék növekedést ért el a múlt év azonos időszakához képest.

Az állóeszköz-beruházások értéke 5,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első tizenegy hónapjában. A növekedés ezzel az idei leggyengébb ütemre lassult. Elemzők 5,4 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-októberi 6,1 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 7,7 százalékkal nőtt az év első tizenegy hónapjában éves összevetésben.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta az októberi 4,9 százalékról 5,0 százalékra emelkedett novemberben. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új városi munkahelyet teremt. A statisztikai hivatal szerdai közlése szerint az első tizenegy hónapjában 12,07 millió ilyen munkahelyet hoztak létre, felülmúlva a kitűzött célt - írta az MTI.