Megjelentek Ausztriában a 2024-es utazási trendekről szóló jelentések, amelyek évről évre befolyásolják a magyar turizmus eredményességét is, tekintve, hogy a nyugati szomszédos ország hagyományosan az egyik fő küldőpiacunknak számít. 

Nem lesz ez másként idén sem, mivel a Statistik Austria (SA) és az Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV) közös felmérése szerint – a továbbra is magas megélhetési költségek, illetve a háborús fenyegetettség ellenére – az osztrákok háromnegyede készül európai utazásra a nyáron. 

A sógoroknál pedig a leglátogatottabb úti cél idén is Olaszország, Németország és Horvátország után Spanyolország és Magyarország. A belföldi helyszínek közül Stájerország, Alsó-, majd Felső-Ausztria vezeti a tartományi rangsort.

Tavaly mintegy 700 ezer osztrák látogató fordult meg Magyarországon, különösen júliusban és szeptemberben voltak aktívak. Ausztria lakosai ebben az évben is ragaszkodnak a nyaralás hagyományához: a legtöbben a Földközi-tenger partján való pihenést választják, míg az idén rekordbevételre számító utazási irodáknál újonnan felfedezett slágernek ígérkezik Albánia és Portugália – foglalta össze az Economxnak a bécsi székhelyű GD Consulting tanácsadó iroda vezetője.

Új típusok a "hőségszökevények" és a tábortüzesek 

Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő rámutatott: újdonság, hogy az osztrák utazási piacon növekvő ügyfélkört jelentenek az úgynevezett „hőségszökevények”, akik főként júliusban és augusztusban a kánikula elől a hűvösebb tájak, például az északi országok vagy belföldön a hegyvidék felé veszik az irányt.

Miközben a szabadidős utazások nagyon beindultak, az üzleti turizmus arányaiban még csak 85 százalékban közelíti meg a járvány előtti szintet. Ezzel együtt erősödő trend a „bleisure”, amikor az utazók pár nap szabadsággal hosszabbítják meg a hivatalos kiküldetéseket – mondta a szakértő.

Másik érdekes jelenség Ausztriában a „prepper-életforma” terjedése a nyaralási szokásokban, amelynek során az utazók nem szállodában pihennek és étteremben étkeznek, hanem sokkal inkább autark, azaz önellátó módon oldják meg a vakációt, például tábortűz mellett főznek és a természetbe visszahúzódva sátrakban, lakókocsiban laknak. 

Emellett van összefüggés az életkor és a közlekedési eszközök preferenciái között. A vonatozás például egyre fontosabb utazási mód a 30 év alattiak körében, míg az osztrák családok többsége továbbra is elsősorban autóval vág neki a nyaralásnak. 

Hiába a háborús hangulat, tömeg lesz a népszerű tengerpartokon

Eközben megjelent a Destatis, a német Szövetségi Statisztikai Hivatal összefoglalója, amely az Eurostat adataiból megállapította: Európa számos üdülőrégiójában a tömegturizmus uralkodik a nyáron, amely ugyan a gazdaság számára erős láb, de a helyieknek egyre nagyobb terhet is jelent.

Például idén is nagy tömegekre lehet számítani az Égei-tenger déli részén Görögországban, ahol az EU-s átlaghoz képest különösen kiegyensúlyozatlan a lakosok és a turisták aránya, főként az olyan szigetekkel rendelkező régióban, mint a Santorini vagy Mykonos.

A felmérések szerint nem szabad meglepődni, ha egymás lábát tapossák majd a turisták a Korfut is magában foglaló Jón-szigeteken, illetve a magyarok elsőszámú nyaralóhelyén, a horvát Adria partján, valamint a Baleár-szigeteken

Ezzel együtt az Európai Unióban a Kanári-szigetek számít a leglátogatottabb utazási célpontnak, ahol naponta átlagosan körülbelül 245 ezer ember tölt el egy éjszakát valamelyik szigeten. Ezt követi a horvát Adria partvidék és az Île-de-France régió, de évek óta erős a látogatottság a németországi Felső-Bajorországban is.