A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,7 pontra emelkedett júniusban az előző havi 51,2 pontról - közölte a kínai statisztikai hivatal pénteken. Elemzők a BMI enyhe visszaesésére, 51,0 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

A kínai feldolgozóipari BMI júniusban már a 11. egymást követő hónapban állt a növekedést jelző 50 pontos küszöb fölött. (Lanyhult a német és a francia konjunktúra.)

Az ipari termelés növekedését tükröző alindex 54,4 pontra nőtt a májusi 53,4 pontról, míg az új megrendelések állományának változását mutató alindex értéke 52,3 pontról 53,1 pontra kúszott fel, jelezve, hogy a kereslet és a kínálat növekedése egyaránt gyorsult. A fő hajtóerő a külföldi kereslet volt, amit jól mutat, hogy az exportmegrendelések alindexe 1,3 ponttal, 52,0 pontra ugrott.

Gyorsult a növekedés a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban is júniusban. A szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,9 pontra nőtt a májusi 54,5 pontról.

A CFLP alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri - írja az MTI.

A feldolgozóipari felmérés adatai alátámasztják azt a széles körben osztott véleményt, miszerint a világ második legnagyobb gazdasága mérsékelt ütemben stabilizálódik, nem várható meredek lassulás, így nagy valószínűséggel teljesül az idei évre kitűzött 6,5 százalékos növekedési cél. A legtöbb elemző egyetért abban, hogy az erős első negyedév után a második negyedévben lassult a hazai össztermék növekedésének üteme párhuzamosan azzal, hogy a hatóságok igyekeznek csökkenteni a nehézipari vállalatok magas adósságát, a pénzügyi kockázatokat, valamint szigorítani a monetáris feltételeket.