Befejeződött az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport kétórás tanácskozása, amelyen áttekintették a Görögországot hitelező donorok költségvetési javaslatát, amelynek elfogadásáért és végrehajtásáért cserébe folytatnák az ország finanszírozását - jelentette a Bloomberg. Az athéni kormány fél órával az ülés előtt még benyújtott egy új saját javaslatot, amelyről nem volt módjuk érdemben tárgyalni a résztvevőknek.

Még rosszabb hír a görögöknek, hogy az eurócsoport nem tűzött ki új időpontot, amelyen összeülne, hogy a görög válságról tanácskozzon. Annyit üzentek Athénba, hogy állítsanak össze jobb javaslatot, ha tudnak, mint amit a hitelezők jónak látnak. Az utóbbi szakértők szerint sok kompromisszumot tartalmaz, azaz átvesz elemeket a görög fél hét végi elképzeléseiből. Így nehezebb lesz a donorokat felelőssé tenni az esetleges végső kudarctért.

Egy uniós tisztviselő mindezt összegezve azt mondta a Bloombergnek: semmi jele a megállapodásnak. Az EU vezetőinek csúcsértekezletére érkező politikusok ellentmondó nyilatkozatokat adtak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy véli, hogy folyik a munka, ami biztosan eredményre vezet, még ha ez sok órát is vesz igénybe. Hozzátette ehhez, hogy az uniós vezetők fognak egyeztetni a csúcstalálkozó idején Görögországról.

Végső visszaszámlálás

Angela Merkel német kancellár azonban nem osztja Tusk optimizmusát. Miután megérkezett a tanácskozás helyszínére azt mondta újságíróknak, hogy Görögország hátrafelé mozog bizonyos részkérdésekben. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a pénzügyminiszerek dolga, hogy konkrét megállapodási javaslatot dolgozzanak ki. Ez azt jelenti, hogy Athén továbbra sem tudja megkerülni az eurócsoportot, amellyel csupán néhány perccel a Merkel-nyilatkozat előtt váltak el útjaik.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki szerdán és csütörtökön megszámlálhatatlanul sok órát tárgyalt az EU és az IMF vezetőivel eredmény nélkül, biztos benne, hogy lesz egyezség. Európa a nézeteltérésekről és a kompromisszumokról szól - engedett szabadjára egy orbitális közhelyet.

A helyzet azonban úgy áll, hogy ha vasárnapig nem lesz áttörés, akkor szakértők szerint hétfőtől tőkekorlátozásokat vezethetnek be Görögországban - azaz zárolhatják a bankszámlákat -, és kedden, amikor Athén nem tudja törleszteni az IMF-nek járó hitelrészletet, erősen fizetésképtelennek fog látszani.