A Görög Rendőrségen belül működő Attikai Idegenrendészeti Osztály az Europol támogatásával egy olyan bűnszövetkezetet vett célba, amely okmányhamisítással és migránscsempészettel foglalkozott.

Az athéni székhelyű bűnszövetkezet kiváló minőségű hamisított útleveleket és személyazonosító okmányokat állított elő, amelyek segítségével illegális migránsok utazhattak át az EU-n, és tehették hivatalossá tartózkodásukat a célországban. A nyomozás 2023 szeptembere és 2024 februárja között négy akciónapot eredményezett. A légi úton történő embercsempészet több mint 50 összefüggő ügyét vizsgálták ki – adta hírül az Europol.

Az akciónapok eredményei:

  • 11 letartóztatás (3 palesztin, 3 lett, 2 iráni, 2 szíriai, 1 libanoni),
  • 4 nyomda felszámolása,

lefoglalások:

  • 4 650 illegális dokumentum,
  • elektronikus berendezések,
  • tíz nagy teljesítményű lézernyomtató és egyéb, hamis dokumentumok előállításához szükséges berendezések,
  • több mint 20 ezer euró készpénz.

A nyomozás megállapította, hogy a bűnszövetkezet 2023 szeptembere óta tevékenykedett. A gyanúsítottak kifinomult berendezéseket (lézernyomtatókat, szoftvereket és dokumentumszkennereket) használtak kiváló minőségű hamis utazási és személyazonosító okmányok előállításához, amelyeket különösen nehéz volt hamisnak felismerni.

A hamis okmányok ára a típusától és a származási országtól függően 400 és 1200 euró között mozgott.

Az akciónapok során lefoglalt nagyszámú lefoglalás a hálózat különösen intenzív tevékenységét mutatja. Csak a razziák során lefoglalt dokumentumok becsült piaci értéke 600 ezer euró volt. A hamis dokumentumok előállítása és terjesztése mellett a gyanúsítottak légi úton történő csempészetet is szerveztek, amelyhez saját okmányaikat használták, és személyenként 6 ezer eurót számoltak fel a teljes bűnügyi szolgáltatásért, beleértve a repülőjegyeket is.

Nem közvetlenül érintkeztek az ügyfelekkel

A razziák során talált dokumentumok túlnyomórészt uniós dokumentumok hamisítványai voltak (például belga, holland, dán, finn, görög, német, olasz, magyar, szlovén, spanyol, svéd, norvég, holland, görög, olasz, norvég, valamint kolumbiai és ukrán dokumentumok utánzatai). A nyomdákat működtető hamisítók eseti alapon működtek együtt egymással, főként az alapanyagok cseréjében vagy speciális dokumentumok elkészítésében.

A hamisítók kerülték a közvetlen kapcsolatot az ügyfelekkel, az illegális migránsokkal vagy más migránscsempész-hálózatok tagjaival, ehelyett közvetítőket alkalmaztak, akik az ő nevükben kötötték meg az üzleteket és adták át a hamis dokumentumokat.

Az akció eredménye megerősíti, hogy a migránscsempészek egyre gyakrabban használnak hamis dokumentumokat az EU-ba való illegális beutazás megkönnyítése érdekében. Az embercsempészek olyan hamis dokumentumokat is átadtak, amelyek lehetővé teszik a migránsok számára, hogy megváltoztassák az EU-n belüli tartózkodási státuszukat.