A tartós nehézségekre rávilágítva, Franciaországban és Spanyolországban az infláció új rekordokat ért el, meghaladva a közgazdászok előrejelzéseit, de eközben mindkét országban és Olaszországban is felülmúlta a GDP-növekedés a várakozásokat – számolt be a Bloomberg.

Európa kilátásai a következő hónapokra rendkívül bizonytalanok. Míg a nyári idegenforgalmi szezon lendületet ad a déli országoknak, a Kreml gázszállítás leállításáról szóló fenyegetései, a tartós ellátási nehézségek és a rekordszintű infláció nyomják le a keresletet és a termelést. Mindenesetre a második negyedévről sorra jönnek a várakozásokat meghaladó adatok pénteken.

Olaszországot Super Mario mentette meg

A közelmúltbeli hangulatfelmérések több okot is adnak az optimizmusra Olaszországban, ahol az emelkedő energiaköltségek és a csökkenő üzleti bizalom ellenére 1 százalékos volt a GDP-növekedés. A bővülés a belföldi keresletnek, valamint a szolgáltatások és az ipari termelés javulásának köszönhető.

Mario Draghi miniszterelnök távozása és az általa kiváltott előrehozott választások azonban árnyékot vetnek a gazdaság kilátásaira, és az S&P Global Ratings pozitívról stabilra rontotta az államadósság kilátásait.

Draghi közel 30 milliárd eurót (1200 milliárd forintot) költött arra, hogy a vállalkozásokat és a háztartásokat az infláció és a magasabb energiaköltségek ellen védje, és további 14,3 milliárd eurós támogatás van készülőben, miután az ország az első félévben a vártnál jobb adóbevételeket könyvelhetett el.

Magas infláció, váratlan növekedés Spanyolországban

A gazdaság 2022 második három hónapjában 1,1 százalékkal nőtt Spanyolországban – jóval a Bloomberg elemzői felmérésében szereplő 0,4 százalékos medián becslés felett, és gyorsabban, mint az előző negyedévben mért 0,2 százalékos növekedés.

A háztartások erős fogyasztása okozta a meglepő gyorsulást, és a nyáron a külföldi turisták beáramlása várhatóan további lendületet ad, még akkor is, ha a kiugró infláció visszafogja a fogyasztást.

Az árak ebben a hónapban rekordot jelentő 10,8 százalékkal ugrottak meg, mivel a villamosenergia- és fűtésköltségek okozta kiugrás átterjedt az élelmiszerekre és a szolgáltatásokra is. A megélhetési költségek emelkedése arra késztette Pedro Sanchez miniszterelnököt, hogy az energiaipari cégek és bankok nyereségére kivetett különadót javasoljon az üzemanyag-támogatások és egyéb támogatások finanszírozására.

A kormány 2,7 százalékra csökkentette a jövő évi gazdasági növekedési előrejelzést, bár ez még mindig jóval meghaladja a Nemzetközi Valutaalap 2 százalékos előrejelzését.

Pénteken Franciaország is a várakozásokat felülmúló 0,5 százalékos növekedésről számolt be.