A letartóztatottak közül többeket a bűnüldöző szervek kiemelt célpontnak tekintettek, mivel több kábítószer-kereskedelmi ügyben is részt vettek. A polgárőrség tisztjei az Europollal és az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságával (DEA) együttműködve 21 hordónyi, a kokain kivonásához és feldolgozásához használt folyékony és szilárd vegyi anyagot foglaltak le, miután felfedezték a Madrid közelében lévő laboratóriumot.

A művelet során – amelynek keretében 27 ingatlan átkutatására került sor Pontevedra, La Coruna és Madrid tartományokban –, 3 millió euró készpénzt is lefoglaltak. További 10 millió euró összértékű vagyontárgyat foglaltak le: luxusházakat, járműveket és luxushajókat.

A letartóztatott személyeket – akik közül 19 spanyol és egy kolumbiai állampolgár – azzal gyanúsítják, hogy több tonna kokaint és kokalevelet hoztak be Dél-Amerikából Spanyolországba hajókon. A gyanú szerint vitorlásokat és katamaránokat béreltek Galíciából Dél-Amerikába, hogy a tiltott szállítmányt Európába utaztassák. E tevékenységükhöz tengerészeti tapasztalattal rendelkező, büntetlen előéletű fiatalembereket toboroztak.

A profitmaximalizálás indokolta a kokainlabor létét

A kokaint a galíciai partok különböző belépési pontjain csempészték be, majd kifinomult, rejtett rekeszekkel felszerelt járművekkel a szárazföld belsejébe és más uniós tagállamokba juttatták. A nyereség maximalizálása érdekében a galíciai székhelyű bűnszervezet egy kokainlaboratóriumot is működtetett, amelyet Madrid külvárosában, egy elszigetelt területen üzemeltettek. Itt nyerték ki a kokalevelekből a kokaint.

Az akciónap során a hatóságok nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le, többek között:

  • 50 kg kokaint;
  • 1 kg heroint;
  • 1,7 kg hasist;
  • 1 kg tusit (rózsaszín kokain);
  • 10 kg marihuánát;
  • 750 g MDMA-t;
  • 10 ezer ecstasy tablettát;
  • és 700 gramm amfetamint.

Az Europol az operatív kollégáival folytatott hírszerzési tevékenységek keretében megbízható információkat szerzett a spanyol bűnszervezet nemzetközi kábítószer-kereskedelmi tevékenységéről. Az akció napján az Europol egy szakértőjét Spanyolországba küldték, hogy segítsen az összegyűjtött új adatok gyors kielemzésében.

Ez az ügy megerősíti a kokainkereskedelem új tendenciáját, amely szerint a feldolgozatlan kábítószert exportálják, hogy azt a célországok titkos laboratóriumaiban vegyileg feldolgozzák. Ez lehetővé teszi a bűnszervezetek számára, hogy csökkentsék veszteségeiket egy esetleges rendőrségi lefoglalás esetén.