Talán túl lehetnek a nehezén a Közép- és Kelet-Európai országok, s a jelek szerint a régióba visszatért a növekedés - mondta Tardos Gergely, az OTP elemzési osztályának vezetője a Euromoney bécsi konferenciáján. Az említett országokban a költségvetések alkalmazkodása megtörtént a válság miatt megváltozott helyzethez. A növekedés megindult, s következő években elérheti akár a 3-4 százalékot is. A helyzet azonban meglehetősen törékeny, tekintve a régió kitettségét az eurózóna országainak, sok függ attól, hogy ott mennyire lesz tartós a növekedési fordulat.

Fritz Mostböck, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem lehet a régióról, mint egy egységről beszélni, minden ország adottsgáai és helyzete eltérő, s ezt érdemes figyelembe venni. Összességében elmondható, hogy a régió eladósodottsága még mindig alacsonyabb, mint az eurózóna átlagáé. A szakember szerint megvannak azok az előnyök, amely miatt érdemes a régióban beruházni: ilyen a javuló termelékenység párosul viszonylag ésszerű adórendszerekkel - itt kivételként Magyarországot említette - s sok ország hitelbesorolása is javult a válság kirobbanása óta, miközben az eurózóna tagállamok többségéről ez nem mondható el.

Az Erste Bank szakembere hozzátette, elképzelhető, hogy a válság összességében még hasznos is volt a régiónak a tekintetben, hogy a most kibontakozó növekedés talán egészségesebb alapokon nyugszik, mint a válság előtti.

Elena Romanova a Raiffeisen Bank munkatársa szerint érdemes megemlíteni, hogy a régióban a finanszírozási helyzet is javulást mutat, hiszen számos országban növekszik a magánbetétek állománya.